În această vară, Inspecția Muncii a verificat peste 1.000 de companii pentru a evalua respectarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, care reglementează măsurile de protecție a angajaților în condiții de temperaturi extreme. Ca urmare a acestor controale, au fost aplicate 46 de amenzi totalizând 209.000 lei și s-au emis 116 avertismente.
Inspecția Muncii a sancționat firmele care au încălcat legea pe caniculă
Inspecția Muncii a aplicat amenzi de 209.000 lei și a emis 116 avertismente după ce a verificat peste 1.000 de firme în această vară, pentru încălcarea normelor de protecție în zilele caniculare.
Temperaturile extreme ridicate se referă la condițiile în care temperatura exterioară depășește +37°C sau, în combinație cu o umiditate ridicată, este echivalentă cu acest nivel (indicele de temperatură-umiditate ITU < 80 unități).
Controalele pentru verificarea conformității cu O.U.G. nr. 99/2000 au început pe 10 iunie și sunt programate să se încheie pe 1 septembrie, conform informațiilor furnizate Economedia.
Cele mai întâlnite neconformități observate de inspectorii de muncă au fost:
a) Nerespectarea prevederilor privind măsurile minime necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea sănătății angajaților, inclusiv:
– Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
– Scăderea duratei timpului de muncă;
– Furnizarea de apă minerală în cantități adecvate la locul de muncă;
– Oferirea echipamentului individual de protecție;
– Alternarea efortului dinamic cu cel static;
– Intercalarea perioadelor de muncă cu pauze în locuri umbrite și ventilate.
b) Neimplementarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cauzate de muncă în condiții de temperaturi extreme, inclusiv:
– Realizarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic;
– Notarea, în fișele de aptitudini ale lucrătorilor, a eventualelor contraindicații pentru muncă în condiții de temperaturi extreme;
– Identificarea activităților ce implică expunerea la temperaturi extreme pentru a permite o evaluare medicală adecvată;
– Asigurarea măsurilor de prim ajutor și a transportului rapid al persoanelor afectate la unități sanitare apropiate.
c) Absența măsurilor stabilite de angajatori pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă, inclusiv:
– Evaluarea riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor fără referire la riscurile legate de expunerea la temperaturi extreme;
– Lipsa măsurilor pentru menținerea condițiilor de microclimat în instrucțiunile proprii.
În ceea ce privește companiile care au suspendat activitatea în timpul căldurii extreme, Inspecția Muncii a informat că angajatorii nu sunt obligați să anunțe inspectoratele teritoriale de muncă despre modificarea sau fragmentarea programului de lucru.