A devenit obligatoriu în România! Persoanele care sunt interesate să-și vândă locuința sau mașina trebuie să fie la curent cu ultimele schimbări legislative din România. Ce trebuie să facă de acum încolo, potrivit legii?
Ce trebuie să știe cei care vor să-și vândă casa sau mașina
În cazul în care interacționezi cu o persoană fizică care vinde un imobil sau un vehicul, dacă efectuezi vânzări de mai multe ori pe an și depășești suma de 300.000 de lei, ești obligat să te înregistrezi într-o formă de organizare sau într-o entitate comercială începând cu a doua vânzare, în contextul TVA.
Referitor la impozitare, dacă depășești o tranzacție pe an, aceasta nu mai este considerată o vânzare ocazională, ci una regulată. Un exemplu ar fi dealerii de mașini care achiziționează și revând vehicule. Ministerul Finanțelor, observând această practică, a decis să segmenteze și să reglementeze aceste tranzacții.
În plus, cei care vând imobile ca persoane fizice și achiziționează un al doilea imobil pentru revânzare, depășind suma de 300.000 de lei, sunt obligați să se înregistreze pentru TVA la Administrația Finanțelor Publice corespunzătoare, utilizând CNP-ul lor.
Motivul? Depășirea sumei de 300.000 de lei, a explicat expertul contabil Cosmin Dumitrașcu în cadrul emisiunii TV „iThink”.
„Cei care vând pe persoană fizică imobile, dacă tu ai cumpărat un imobil pe care îl vinzi mai departe, în situația în care treci și la al doilea imobil pe care vrei să îl vinzi și depășești 300.000 de lei, trebuie să mergi la Administrația Finanțelor Publice la care ești arondat cu CNP-ul și să te înregistrezi în scopuri de TVA.
De ce? Pentru că ai depășit 300.000 de lei”, a precizat Dumitrașcu.
Prețul apartamentelor în România
În martie 2023, prețurile apartamentelor destinate vânzării au înregistrat o majorare de 11% în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Prețul cerut pentru un metru pătrat în cazul apartamentelor noi a crescut cu 13% în martie 2024 față de martie 2023. Prețul apartamentelor vechi a înregistrat o creștere medie de 9%.
Referitor la perioada de vizibilitate a anunțurilor pentru proprietăți de vânzare pe platformă, aceasta a înregistrat o reducere de 41% în martie 2024, comparativ cu aceeași lună din 2023, și o scădere de 29% în comparație cu februarie 2024. Acest lucru indică un interes crescut din partea utilizatorilor și o accelerare a procesului de vânzare a proprietăților.
În termeni concreți, o scădere a perioadei de afișare a anunțurilor pe platformă este corelată cu o creștere a ritmului de vânzare a imobilelor prezentate în aceste anunțuri imobiliare.
„Analizând cele mai recente date, am constatat o tendință fermă de creștere a interesului pentru apartamentele de vânzare (+56%), depășind creșterea interesului pentru casele de vânzare (+32%).
În paralel am observat și o inversare a direcției în piața închirierilor, cu un declin al creșterii interesului pentru apartamentele de închiriat (-12%).
Aceste evoluții reflectă nu doar preferințele în schimbare ale consumatorilor, ci și o dinamică diferită în piața imobiliară”, a explicat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare din Capitală în martie 2024?
În București, în martie 2024, prețul mediu pentru apartamentele noi și cele vechi disponibile spre vânzare a fost de 1.799 euro/metru pătrat.
În același context, prețul mediu cerut pentru un apartament nou a fost de 1.824 euro/metru pătrat în martie 2024. Acest preț a înregistrat o creștere de 15% comparativ cu aceeași lună din anul anterior și o majorare de 4% în raport cu februarie 2024.
Referitor la apartamentele vechi, prețul cerut a fost de 1.771 euro/metru pătrat în martie 2024. Acesta a crescut cu 10% în comparație cu martie anul precedent și cu 2% în comparație cu februarie 2024.