In perioada 24 octombrie–11 noiembrie 2005, are loc subscrierea obligatiunilor emise de Herastrau Imobiliare Investitii SA, societate cu actionariat romano-luxemburghez, infiintata la inceputul acestui an. Subscrierea se desfasoara pe doua planuri: pentru investitori institutionali (subscrierea se realizeaza prin BVB) si pentru investitorii de retail (prin sucursalele HVB). Emisiunea este in lei, 25 de milioane de lei noi, iar valoarea obligatiunilor este consolidata in euro. Valoarea unei obligatiuni este de 100 de lei noi (un milion de lei vechi), iar in ultima zi de subscriere, valoarea actiunii va fi consolidata in euro, la cursul BNR din ziua respectiva. Dobanda se va aplica astfel la valoarea consolidata in euro a obligatiunii respective. Valoarea acesteia va fi compusa din Euribor la sase luni plus o marja de 7,5%, fapt care conduce la o dobanda de aproximativ 10% pe an. Plata dobanzii se va face semestrial, iar rambursarea integrala a obligatiunilor, dupa expirarea perioadei de maturitate a obligatiunilor, care este de doi ani.


Investitorii au siguranta ca-si vor recupera investitiile initiale plus dobanzile aferente, datorita politei de asigurare incheiate de Herastrau Imobiliare Investitii cu BCR Asigurari (polita ale carei caracteristici sunt descrise pe larg in prospectul de emisiune al obligatiunilor, aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare). Chiar daca rambursarea se va face la finalul perioadei de maturitate, investitorii vor putea sa transforme obligatiunile in bani lichizi, in caz de nevoie, deoarece se intentioneaza listarea obligatiunilor la BVB, si astfel titlurile vor putea fi tranzactionate pe bursa.


Destinatia banilor obtinuti prin emisiunea de obligatiuni este achizitionarea de terenuri in zona de nord sau in zone centrale ale Bucurestiului, terenuri pe care firma de imobiliare va construi blocuri. Proiectele rezidentiale ale Herastrau Imobiliare Investitii nu includ constructia de vile sau cladiri de birouri, ci doar apartamente de bloc. Suprafata apartamentelor care vor fi construite de aceasta societate este cuprinsa intre 80 si 160 de metri patrati. Pentru ca viitorul proprietar sa aiba posibilitatea sa-si modeleze de la bun inceput apartamentul asa cum si-l viseaza, peste 40% din apartamente vor fi vandute inca din faza de proiect. Estimarile managementului companiei merg catre o valoare de 1.350 de euro pe metrul patrat construit in viitoarele blocuri, care, promit ei, vor fi toate situate in zone bune si chiar de lux ale Capitalei. De asemenea, Herastrau Imobiliare Investitii se gandeste la infiintarea unui departament de marketing si vanzari directe, pentru a fi scazut acel procent de “6% care se pierde de catre cumparator prin intermedierea imobiliara”, declara presedintele societatii.
Actionarii societatii s-au ocupat pana acum de solutii informatice si logistice pentru domeniul farmaceutic, iar decizia de a-si schimba profilul catre imobiliare a fost generata de analiza pietei din Romania, care aduce profituri mult mai mari decat pietele similare din tarile emergente, unde preturile la imobile au stagnat.










“Necesarul de locuinte in Romania este de peste un milion de apartamente. Finantarea prin emisiuni de obligatiuni este moderna si uzitata peste tot in Europa.”

Janos Miklos,

presedintele
Herastrau Imobiliare Investitii







Evaluarea obligatiunii

Tip: nominative, dematerializate, liber transferabile, neconvertibile

Pret de vanzare: 100 de lei noi (1.000.000 lei vechi)

Valoarea emisiunii: aprox. 7 mil. euro

Rata dobanzii: cotatia Euribor la sase luni (in prezent 2%) plus 7,5%

Plata dobanzii: semestrial

Rascumparare: noiembrie 2007, la maturitatea obligatiunii

Scadenta: 2 ani


Garantul obligatiunilor: asigurare de la BCR Asigurari

Reteaua de distributie: HVB Bank si CA-IB Securities

Rentabilitate ****

Dobanda este mult peste media dobanzilor bancare, valoare consolidata in euro

Accesibilitate***

Valoarea de 100 de lei noi permite accesul oricarui tip de investitor, doar reteaua de distributie este mai putin cuprinzatoare

Siguranta ***

Valoarea si renumele bancii prin care se deruleaza subscrierea si a societatii de asigurari ofera siguranta plasamentului

Durata **

Doi ani este o maturitate destul de mica

Transferabilitate *****

Cotarea la bursa le asigura lichiditate