sume, iar intre timp incasezi, semestrial, o dobanda cu patru procente peste LIBOR. Daca 31 ianuarie ar fi fost zi de plata, rata anuala a dobanzii de incasat era de 5,7%, cu 2,2% deasupra celei mai bune oferte din partea bancilor pentru plasamentele in moneda americana.2002 a fost un an prost pentru plasamentele in dolari si, dupa cum a inceput, nici 2003 nu se anunta mai bun. Cu toate acestea, peste 10% din persoanele care reusesc sa faca economii prefera sa investeasca in valuta, preponderent
sume, iar intre timp incasezi, semestrial, o dobanda cu patru procente peste LIBOR. Daca 31 ianuarie ar fi fost zi de plata, rata anuala a dobanzii de incasat era de 5,7%, cu 2,2% deasupra celei mai bune oferte din partea bancilor pentru plasamentele in moneda americana.
2002 a fost un an prost pentru plasamentele in dolari si, dupa cum a inceput, nici 2003 nu se anunta mai bun. Cu toate acestea, peste 10% din persoanele care reusesc sa faca economii prefera sa investeasca in valuta, preponderent in dolari. Acesti fani ai monedei americane se vor regasi, probabil, printre cumparatorii de obligatiuni Impact.
Compania bucuresteana a lansat, anul trecut, un proiect ambitios vizand constructia de case in principalele 13 orase din tara, printre care si Constanta. In municipiul de pe tarmul Marii Negre, urmeaza sa fie construite 188 de case (din care 33 de vile de lux si 53 de case din lemn) pe un teren de 9,5 ha, situat la 3,5 km de plaja. Costul total al proiectului Constanta este estimat la 12,5 milioane de dolari, din care aproximativ 1,5 milioane ar urma sa provina din subscrierea obligatiunilor Impact.
Companiile specializate in constructii de case nu s-au putut plange de lipsa de comenzi in ultimii ani; cresterea ofertei de credite ipotecare si scaderea dobanzilor vor avea ca efect o sporire a cererii de case. Contextul lansarii de catre Impact a imprumutului obligatar este, deci, unul favorabil. O emotie in legatura cu succesul proiectului exista, totusi: pretul unei case din ansamblul constantean este cuprins intre 70.000 si 320.000 de dolari, cu tot cu teren si TVA. Ce-i drept, nu in sufletul detinatorilor de obligatiuni vor aparea aceste emotii, ci mai degraba ii vor tulbura pe actionarii Impact. Conform prospectului de emisiune, Alpha Bank Romania „garanteaza neconditionat si irevocabil in favoarea tuturor detinatorilor de obligatiuni, rambursarea catre acestia a principalului (valoarea obligatiunilor, n. red.) pana la concurenta sumei de 1,5 milioane dolari”. In ceea ce priveste dobanda, garantia Alpha Bank este valabila in toate situatiile cu exceptia falimentului Impact.
Indexarea valorii obligatiunii la cursul leu-dolar si legarea dobanzii de valoarea LIBOR la sase luni (dobanda de referinta la dolar, stabilita pe piata financiara din Londra) constituie principala virtute si, in acelasi timp, riscul numarul unu pentru investitorii in aceste obligatiuni. In cazul unei cresteri puternice a cursului monedei americane la data scadentei, posesorii obligatiunilor se vor putea felicita. Daca insa dolarul repeta figura facuta anul trecut, actionarii Impact vor fi cei care vor zambi. Optiunea de a rascumpara obligatiunile dupa numai un an le da proprietarilor Impact chiar doua sanse de a zambi, in 2004 sau in 2005, in functie de cat de favorabil le va fi cursul dolarului. In sfarsit, in cazul unei evolutii fluctuante a cursului leu/dolar, jocurile din piata valutara interbancara facute in ziua scadentei (stabilita dupa inchiderea subscrierii) vor decide cine va fi mai multumit de emisiunea de obligatiuni.
Caracteristicile obligatiunilor
Tip: nominative, dematerializate, liber transferabile, neconvertibile, indexate la cursul leu/dolar;
Pret vanzare: 1.000.000 lei;
Valoarea emisiunii: 49,8 miliarde lei;
Rata dobanzii: LIBOR 6 luni + 4%;
Plata dobanzii: semestrial, in lei;
Rascumparare: Impact are dreptul (nu si obligatia) de a rascumpara obligatiunile dupa un an;
Scadenta: doi ani de la data depunerii la CNVM a raportului privind rezultatele ofertei publice;
Pret rascumparare: 1.000.000 lei indexat cu variatia cursului leu/dolar;
Garantul obligatiunilor: Alpha Bank Romania;
Perioada subscrierii: 10 – 24 februarie 2003
Reteaua de distributie: Alpha Finance Bucuresti si 15 sedii din tara ale Alpha Bank Romania.
Evaluarea plasamentului
Rentabilitate: ****
Dobanda este sensibil mai mare decat cea oferita pe piata bancara pentru plasamentele in dolari. Totusi, trebuie tinut cont de riscul unei evolutii slabe a cursului dolarului fata de leu.
Accesibilitate: ****
Pretul obligatiunilor este scazut, iar procedura de achizitionare simpla. Reteaua de subscriere este relativ extinsa, acoperind principalele orase.
Siguranta: ****
Alpha Bank Romania garanteaza neconditionat restituirea valorii obligatiunilor in limita sumei de 1,5 milioane dolari. Plata dobanzii nu este garantata in cazul declararii falimentului Impact.
Durata: ***
Termenul de rascumparare a obligatiunilor este unul obisnuit pentru acest tip de valori mobiliare.
Transferabilitate: ****
Probabilitate ridicata de acceptare a obligatiunilor la cota Bursei, intrucat emitentul indeplineste conditiile de baza.