Mihai Constantin susține că obligaţiunile verzi vor permite finanţarea Agendei Verzi a României
Mihai Constantin a anunțat astăzi, 8 februarie, că Guvernul a aprobat „cadrul general de obligaţiuni destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice”.
Constantin a comunicat că în cadrul ședinței Executivului s-a stabilit un plan general pentru emiterea de obligațiuni verzi cu scopul de a proteja mediul înconjurător și de a combate schimbările climatice.
Această inițiativă vizează sprijinirea financiară a Agendei Verzi a României, prin atragerea de investitori interesați de proiectele de conservare a mediului.
„Acest cadru general de obligaţiuni destinate protejării mediului înconjurător şi schimbărilor climatice a fost aprobat prin hotărâre de Guvern.
Astfel, vom ajuta la finanţarea Agendei Verzi a României, prin atragerea de investitori interesaţi de proiecte de protecţie a mediului”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Constantin a subliniat că obligațiunile verzi constituie un instrument eficient pentru direcționarea finanțării către proiecte ce aduc beneficii evidente mediului înconjurător.
Domeniile care ar putea beneficia de obligațiunile verzi includ:
- Producția de energie regenerabilă
- Eficientizarea energetică a clădirilor
- Prevenirea și controlul poluării
- Transportul curat
- Gestionarea sustenabilă a apei și a apelor uzate
- Adaptarea la schimbările climatice
- Clădiri verzi
- Gestionarea durabilă a resurselor naturale și a utilizării terenurilor
„Printre proiectele concrete care ar putea beneficia de aceste obligaţiuni se numără dezvoltarea reţelei de transport cu metroul din Bucureşti şi Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pe porţiuni, mai ales în cele urbane, cu peste 50.000 de locuitori, apărarea împotriva inundaţiilor şi altele asemenea.
Acest cadru legislativ este în concordanţă cu cele mai bune practici internaţionale, este aliniat principiilor obligaţiunilor verzi ale Asociaţiei Internaţionale a Pieţelor de Capital şi, de asemenea, este aliniată cu angajamentul României faţă de Acordul de la Paris, cu priorităţile de mediu şi cu realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU”, a mai declarat Constantin.
UE va sprijini România prin 34 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate
Tot joi, Mihai Constantin a comunicat că România va obține 34 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE. Banii sunt acordați pentru a contracara impactul secetei din 2022.
El a adăugat că aceste fonduri au fost deja transferate la sfârșitul anului 2023 și că avem la dispoziție o perioadă de 18 luni pentru a pune în practică acest sprijin financiar.
Purtătorul de cuvânt a explicat faptul că fondurile UE vor merge către fermieri și sectorul agricol. Un pachet de măsuri destinate acestor categorii a fost aprobat în sedința de astăzi a Executivului. Pachetul a fost realizat la propunerea Ministerului Agriculturii.
Constantin a oferit mai multe informații despre schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”.
„La propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat ”Creditul Fermierului”, un program de sprijinire a accesului la finanţare a întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare.
Valoarea totală a ajutorului de stat acordat este de aproximativ 164 de milioane de euro”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.
Conform lui Constantin, sprijinul financiar va veni sub formă de grant. El va acoperi rata dobânzii pentru credite, ROBOR la trei luni, pentru o perioadă de cel mult 60 de luni, echivalentul a cinci ani.
„Acest ajutor nu va depăşi rata dobânzii, astfel încât creditorul, care poate accesa cel mult 280.000 credite va plăti eventual acel 1,5%, marja pe care banca are dreptul să o adauge peste cota de ROBOR la trei luni când negociază un credit”, a spus el.
Guvernul a decis decontarea cheltuielilor energetice pentru irigații
Potrivit purtătorului de cuvânt, a doua formă de sprijin destinată agricultorilor, aprobată astăzi de Executiv, presupune rambursarea a 50% din costurile cu electricitatea utilizată pentru irigații. În acest caz, banii vor veni de la bugetul de stat.
„Această soluţie de decontare a unei părţi semnificative din cheltuielile cu irigaţiile făcute anul trecut de fermieri are, evident, în vedere redresarea economică a producătorilor ca urmare a pagubelor provocate de secetă. (…)
Tot legat de secetă, însă este vorba despre sezonul de vară 2022 – România va beneficia de 34 de milioane de euro, sprijin din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.
Banii au fost deja viraţi în luna decembrie a anului trecut – 2023 – şi ţara noastră are 18 luni la dispoziţie pentru implementarea acestui ajutor de stat”, a mai spus Mihai Constantin.