Obligaţiunile câştigă teren în faţa acţiunilor

Bursa mizează, în următoarea perioadă, pe succesul emisiunilor de obligaţiuni, după ce, în 2009, ponderea tranzacţiilor cu bonduri a ajuns la 13% din total. Revenirea bursei din ultimele luni, care a dus indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, la o creştere de aproape 50%, a determinat şi majorarea lichidităţii. Totuşi, valoa­rea totală tranzacţionată în acest an se menţine la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut, situaţia putând fi îmbună

Bursa mizează, în următoarea perioadă, pe succesul emisiunilor de obligaţiuni, după ce, în 2009, ponderea tranzacţiilor cu bonduri a ajuns la 13% din total.

Revenirea bursei din ultimele luni, care a dus indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, la o creştere de aproape 50%, a determinat şi majorarea lichidităţii. Totuşi, valoa­rea totală tranzacţionată în acest an se menţine la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut, situaţia putând fi îmbunătăţită prin lansarea de instrumente noi la tranzacţionare. Şefii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), împreună cu Asociaţia Brokeri­lor, mizează, în perioada următoare, pe atragerea a cât mai multe emisiuni de obligaţiuni, atât municipale, cât şi corporative, în condiţiile în care companiile şi autorităţile locale au nevoie să se împrumute masiv în perioadă de criză pentru a-şi finanţa activitatea curentă şi investiţiile. De altfel, valoarea tranzacţiilor cu obligaţiuni a crescut masiv anul acesta, ajungând, după primele opt luni, la un total de 470 milioane lei, în timp ce în 2008 s-a situat la numai 197 milioane lei. „Ponderea obligaţiunilor în structura tranzacţiilor a urcat de la 2%, în 2008, până la 13%, anul acesta“, spune Anca Dumitru, director general BVB.

Pariul BVB are în vedere atra­gerea companiilor către acest tip de fi­nanţare. Având în vedere succesul ob­ţinut de instrumentele municipale, tran­­zacţionate începând cu 2001, broke­rii încearcă să convingă şi societăţile comerciale de avantajele bondurilor. Accesibilitatea mai bună, comparativ cu creditarea bancară (greoaie mai ales în perioadele de criză), şi absenţa unor drepturi speciale ale investitorilor, cum ar fi dreptul la vot sau la dividend în cazul acţionarilor minoritari, sunt elemente importante pentru firme. „Compania sau municipalitatea au totuşi nevoie de o imagine bună anterior lansării unei emisiuni de obligaţiuni pentru a avea succes“, arată Anca Dumitru.

În prezent, la bursă sunt tranzac­ţionate 25 de emisiuni de obligaţiuni municipale şi corporative şi 26 de obli­ga­ţiuni de stat, iar până la sfârşitul anului vor mai fi listate cel puţin patru emisiuni municipale, în valoare totală de 217 milioane lei. Atragerea investitorilor ar putea veni însă şi din zona fiscală. „Facem un apel către Ministerul de Finanţe pentru prelungirea perioadei cu impozit zero pentru câştigurile de pe piaţa de capital“, spune directorul general al BVB.

Facem un apel către Finanţe pentru prelungirea perioadei de neimpozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital.
Anca Dumitru, Director General BVB