Obligatiunile garantate sunt moda sezonului 2002

Rentabilitatea ridicata si riscul scazut sunt principalele puncte de atractie ale ofertei publice de obligatiuni ale firmei International Leasing. Decizia de a investi in aceste titluri trebuie sa tina cont insa si de alte elemente. Cu doi ani in urma, firma de leasing amintita lansa prima emisiune de obligatiuni a unei societati private din istoria postbelica a Romaniei. Obligatiunile (emise pe 18 luni) s-au vandut rapid, atat pentru ca randamentul era atragator (60% pe an), iar riscul redus (o

Rentabilitatea ridicata si riscul scazut sunt principalele puncte de atractie ale ofertei publice de obligatiuni ale firmei International Leasing. Decizia de a investi in aceste titluri trebuie sa tina cont insa si de alte elemente. Cu doi ani in urma, firma de leasing amintita lansa prima emisiune de obligatiuni a unei societati private din istoria postbelica a Romaniei. Obligatiunile (emise pe 18 luni) s-au vandut rapid, atat pentru ca randamentul era atragator (60% pe an), iar riscul redus (obligatiunile au fost garantate de Grup AS), cat si pentru ca volumul emisiunii (2,2 miliarde lei) era scazut. Firma a platit la timp dobanda si a rascumparat la termen obligatiunile. Singurul lucru pe care emitentul nu l-a reusit a fost listarea obligatiunilor, desi s-au facut incercari atat la Bursa, cat si la RASDAQ.
De data aceasta, International Leasing lanseaza o emisiune de valoare mai mare (15 miliarde lei) si pe un termen mai lung.

Listarea obligatiunilor este incerta

Riscul de neplata de catre International Leasing a dobanzii si a obligatiunilor (la scadenta) este preluat de BCR Asigurari, in baza unei polite de asigurare incheiate la inceputul lunii trecute. Astfel, emotiile potentialilor investitori sunt legate doar de o eventuala incapacitate de plata cauzata de frauda, rea-intentie sau rea-credinta a firmei de leasing, precum si de pagubele provocate de forta majora, razboi, greve, tulburari civile etc. sau de pierderi financiare generate de evenimente petrecute inainte de intrarea in vigoare a politei – riscuri nepreluate de BCR Asigurari.
Este insa putin probabil ca firma de asigurari sa fie nevoita sa plateasca in locul societatii International Leasing. Conform prospectului de oferta, indicatorii financiari ai emitentului au valori destul de bune: rata solvabilitatii este de 18%, lichiditatea globala atinge 95%, iar gradul de indatorare se ridica la 959% (o rata ridicata, dar nu ingrijoratoare pentru o firma de leasing).
Exista insa si argumente in defavoarea plasamentului in aceste obligatiuni. Investitorii vor incasa dobanda semestrial si isi vor recupera banii dupa doi ani, in cazul in care nici de aceasta data obligatiunile nu vor fi listate la Bursa sau RASDAQ. Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest (managerul sindicatului de intermediere a ofertei publice) sustine ca, de aceasta data, sansele de a reusi listarea obligatiunilor sunt mai mari: „Tentativa de listare a primei emisiuni a esuat in principal pentru ca erau prea putine obligatiuni si prea putini detinatori. Acum insa, volumul emisiunii este mult mai mare, iar distributia la scara nationala a obligatiunilor va atrage un numar sporit de investitori. Mai mult, spre deosebire de situatia de acum doi ani, la Bursa sunt listate cele doua emisiuni de obligatiuni municipale, deci suportul tehnic exista. Desigur, nu putem vorbi de o certitudine in privinta listarii obligatiunilor International Leasing”.
Ceea ce face cu adevarat interesanta oferta firmei de leasing este, evident, rentabilitatea obligatiunilor. In prezent, cele mai profitabile instrumente cu venit fix sunt certificatele de depozit nominative emise de Alpha Bank pe termen de trei luni, bonificate cu o dobanda de 33% pe an. Scaderea dobanzilor bancare este insa doar o chestiune de timp; cu alte cuvinte, dobanda fixa va face, in timp, si mai atractive obligatiunile, cel putin prin comparatie cu variantele de plasament similare ca grad de risc si predictibilitate a castigului.    

Caracteristicile emisiunii
Numar obligatiuni            600.000
Pret de vanzare                25.000 lei
Valoarea emisiunii            15 miliarde lei
Suma minima subscrisa            un milion lei
Rata dobanzii                42% pe an
Plata dobanzii                semestrial
Valoarea de rascumparare            25.000 lei
Perioada de subscriere            11 – 30 martie
Durata de viata a obligatiunilor        doi ani
Garantul emisiunii            BCR Asigurari

Evaluarea plasamentului

Rentabilitate: *****
Obligatiunile poarta cea mai mare rata a dobanzii dintre instrumentele cu venit fix, disponibile pe piata romaneasca.

Accesibilitate: *****
Valoarea minima a subscrierii este la indemana oricui, iar procedura de subscriere este simpla. Sunt organizate 65 de locuri de subscriere, repartizate pe intreg teritoriul tarii.

Durata: **
Termenul de rascumparare este unul din cele mai lungi pentru piata romaneasca.

Transferabilitate: **
Nu exista certitudinea ca obligatiunile vor fi admise la Bursa sau pe RASDAQ. Obligatiunile din emisiunea precedenta nu au fost listate pe o piata organizata.

Risc: ****
Plasamentul in aceste obligatiuni este aproape sigur, intrucat riscul de neplata atat pentru imprumutul obligatar, cat si pentru dobanda este asigurat de BCR Asigurari. Riscurile neacoperite de polita de asigurare sunt, practic, neglijabile.
Sursa: Capital