Obligațiunile globale marchează un declin „bear market”, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, pe măsură ce inflația tot mai mare forțează băncile centrale să majoreze rapid ratele dobânzilor.
Indicele global de rentabilitate Bloomberg al obligațiunilor guvernamentale și corporative a scăzut cu mai mult de 20% după ce a atins un vârf, la începutul lunii ianuarie. Aceasta este cea mai mare scădere de la începutul indicelui, în 1990, potrivit Businessinsider.
Oficiali din SUA și din Europa au subliniat importanța unei politici monetare mai stricte, în urma afirmațiilor dure făcute de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.
În prezent obiectivul Fed este de a reduce inflația prin încetinirea creșterii sub potențialul său, pe care oficialii îl consideră de 1,8%.
Președintele Fed a declarat că reducerea inflației va necesita, probabil, o perioadă susținută de creștere sub tendință. „Mai mult decât atât, va exista foarte probabil o oarecare atenuare a condițiilor de pe piața muncii”, ceea ce, în termeni uzuali, se traduce printr-o perioadă în care șomajul va fi mai ridicat.
Obligațiuni și acțiuni care se scufundă
Creșterile rapide ale ratei dobânzilor, aplicate de factorii de decizie din SUA, ca răspuns la inflația galopantă, au pus frână unei piețe de obligațiuni care durează de patru decenii. Acest lucru creează un mediu dificil pentru investitori, cu obligațiuni și acțiuni care se scufundă.
„Cred că piața obligațiunilor, care a început la mijlocul anilor 1980 se apropie de sfârșit”, a spus Stephen Miller, consultant de investiții la GSFM.
Când băncile centrale cresc ratele dobânzilor, noile obligațiuni care vin pe piață oferă un randament mai mare. Acest lucru îi determină pe investitori să renunțe la obligațiunile existente, care oferă randamente mai mici.
Obligațiunile europene au fost puternic afectate de războiul din Ucraina
Obligațiunile europene au fost puternic afectate în 2022, după ce războiul din Ucraina a zguduit regiunea. Creșterea prețurilor la energie și instabilitatea politică din Italia au dat bătăi de cap investitorilor.
Analiștii susțin că vânzările masive au fost agravate de faptul că mulți investitori nu au reușit să anticipeze amploarea creșterii inflației și care va fi reacția băncilor centrale.
Creșterea ratei dobânzii poate fi dureroasă pentru deținătorii de obligațiuni
„Vânzarea recentă a obligațiunilor a fost dureroasă nu numai pentru cât de repede au crescut ratele, ci și pentru că au crescut mai mult decât se așteptau piețele”, a declarat Jim Solloway, strateg șef de piață la SEI.
„În timp ce creșterea ratei dobânzii poate fi dureroasă pentru deținătorii de obligațiuni pe termen scurt, deoarece prețurile se îndreaptă spre scădere, randamentele mai mari care vor rezulta vor însemna în cele din urmă fluxuri de venit și randamente nominale mai mari”, spune Solloway.