Obligatiunile municipale se adreseaza in principal oamenilor care prefera investitiile cu un grad scazut de risc si care urmaresc plasamente pe termene mai lungi. De la prima lansare de obligatiuni, in 2001, si pana in prezent, acestea au atins o valoare totala (atat emisiunile lansate, cat si cele in curs de derulare) de 559,5 miliarde de lei. Comparativ cu restul Europei sau cu situatia din SUA, unde termenele de maturitate ajung pana la 10 sau chiar 30 de ani, obligatiunile municipale romanesti au o scadenta medie de doi ani. Datorita interesului aratat de investitori, municipiul Deva pregateste, peste trei saptamani, o lansare de obligatiuni pe o perioada de cinci ani.
Ministerul Finantelor a reusit in ultimii ani sa mareasca scadentele de imprumut la titlurile de stat de la numai 3 luni (si sporadic 6 luni), in anii 1999-2000, introducand scadenta de 364 zile, in 2001, urmata de primele obligatiuni de stat pe doi ani, in mai 2002, la dobanda de 26%. Radu Limpede, analist financiar la HTI Financial, comenteaza aceasta evolutie: ,,Incercarea crearii unei ,,curbe a maturitatilor,, a inceput cu stangul in martie 2003, bancile neacceptand decat aproximativ sase milioane USD la 12,5%, dar sunt convins ca pe fondul scaderii inflatiei Trezoreria va reusi in 2003 si 2004 sa-si atinga obiectivul propus: consolidarea unei adevarate piete interne a titlurilor de stat, care avand o curba a maturitatilor de 3 luni – 6 luni – un an – trei ani – cinci ani si chiar sapte ani sa reprezinte un etalon pentru intreaga piata a creditului si instrumentelor cu venit fix din Romania,,. Pentru a reusi lansarea unor obligatiuni cu o maturitate atat de lunga pentru piata romaneasca, realizatorii prospectului de emisiune, VMB Partners, au hotarat introducerea titlurilor cu valoare indexata (TVI). TVI va permite investitorilor sa beneficieze de contravaloarea investitiei initiale, care va fi indexata cu inflatia si, bineinteles, de dobanda fixa stabilita in prospectul de emisiune. Metoda a fost folosita pentru prima data in 1950 in Israel, in 1997 a fost introdusa in SUA, dupa care au urmat Canada, Marea Britanie etc.
Modalitatile de calcul existente pana acum ,,erau dificil de aplicat pentru o maturitate extinsa,,, explica Viorel Udma, presedintele VMB Partners. Cele doua variante de calcul al dobanzilor presupuneau fie folosirea unei dobanzi variabile bazate pe o rata de referinta, de obicei Bubid/ Bubor, fie o dobanda fixa. In cazul dobanzii variabile, investitorul este expus la risc financiar, deoarece nu stie cum va evolua rata de referinta pe o perioada mai lunga pentru a putea calcula efectul pe care aceasta o va avea asupra obligatiunilor. Cea de-a doua varianta, folosita in economiile stabile, cea a dobanzii fixe, nu permite evaluarea inflatiei pentru urmatorii ani si, implicit, protejarea investitiei si a randamentului. Astfel, investitorul primeste contravaloarea investitiei sale indexata cu inflatia intre momentul emiterii si cel al rambursarii, plus o dobanda fixa aplicata acestei valori indexate.
Avantajele obligatiunilor cu maturitate cat mai lunga sunt multiple si pentru emitent, si pentru investitor. Eliminarea riscului de inflatie este benefica pentru ambele categorii, iar investitorul are siguranta ca valoarea investitiei este conservata in timp si are asigurat si un randament destul de ridicat. Piata bursiera considera ca aceasta inovatie ar putea conduce in timp la o dezvoltare a pietei, chiar daca in mod normal Ministerul Finantelor ar fi fost cel care ar fi trebuit sa introduca aceste termene mai lungi de scadenta si sa faciliteze tranzactionarea pe bursa a titlurilor de stat, fapt care ar usura si tranzactionarea obligatiunilor municipale.
Obligatiunile municipale Deva elimina riscul inflatiei
17 iulie 2003, 12:00
Ultima modificare în 17 iulie 2003, 15:00
Obligatiunile municipale se adreseaza in principal oamenilor care prefera investitiile cu un grad scazut de risc si care urmaresc plasamente pe termene mai lungi. De la prima lansare de obligatiuni, in 2001, si pana in prezent, acestea au atins o valoare totala (atat emisiunile lansate, cat si cele in curs de derulare) de 559,5 miliarde de lei. Comparativ cu restul Europei sau cu situatia din SUA, unde termenele de maturitate ajung pana la 10 sau chiar 30 de ani, obligatiunile municipale romanes
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook