Randamentul obligaţiunilor României cu scadenţa la 5 ani a crescut cu 0,15 puncte procentuale miercuri, după publicarea calendarului de finanţare pentru aprilie de către Ministerul Finanţelor, la 6,7%, însă majorarea ar putea fi determinată şi de temerile exprimate de FMI, potrivit unei analize ING.
Ministerul Finanţelor a programat pentru luna aprilie cinci licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, în cadrul cărora intenţionează să atragă de la băncile comerciale 4,5 miliarde de lei, peste nivelul prospectului din martie, de patru miliarde de lei.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, a declarat marţi că veniturile bugetare au fost sub cele preconizate în primele două luni ale anului, iar cheltuielile peste aşteptări, însă s-a arătat încrezător că deficitul bugetar s-a încadrat în primul trimestru în ţinta stabilită.
DSK: România are o situaţie fiscală dificilă, dar care va fi îmbunătăţită
Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenită de Guvern cu FMI pentru acest an este de 31,9 miliarde lei. Pentru primul trimestru ţinta a fost stabilită la 8,25 miliarde lei. După primele două luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentând 1,1% din PIB, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi scăderii veniturilor cu 3%.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, aflat marţi la Bucureşti într-o vizită de o zi la Bucureşti în cadrul unui turneu european, a afirmat la rândul său că România are o situaţie fiscală dificilă, dar care va fi îmbunătăţită.
Totodată, acesta s-a declarat mulţumit de modul de derulare a acordului cu România ăi a semnalat că mai sunt câteva probleme pe partea fiscală, arătându-se încrezător că aceste aspecte vor fi consolidate.
Astfel, ING anticipează că evoluţia bună înregistrată de la începutul acestui an de obligaţiunile României va pierde din forţă, randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la cinci ani urmând să fie de 6,4% la jumătatea anului, respectiv de 6,7% la finele celui de-al treilea trimestru, din cauza creşterii inflaţiei.
În privinţa vânzării de titluri de stat cu scadenţa peste trei ani care este derulată joi de Finanţe, ING anticipează că „pare dificil ca MF să reuşească să atragă suma anunţată plătind un randament maxim mai redus” decât cel indicat de licitaţia precedentă pentru astfel de instrumente, de 6,84%.
SURSA: Mediafax