Trebuie sa ne gandim insa cum se pot realiza toate acestea. Prima mutare apartine Ministerului Finantelor, care, in conditiile in care are nevoie de lichiditati sau pe piata se contureaza un interes pentru cumpararea obligatiunilor, scoate titlurile pe piata. In acel moment, intra in joc investitorii. Cei straini insa, pentru ca, dupa cum spun si expertii in domeniu, ei sunt cei care ar fi interesati sa cumpere.



Desi exista, din partea investitorilor autohtoni, un interes pentru obligatiunile corporatiste, acesta se indreapta mai mult catre cele in lei. “Daca ne bazam numai pe dobanda, investitorii romani nu vor fi interesati. Rata EURIBOR la 12 luni este acum 2,204%. EURIBOR+1,5% inseamna numai 3,704% la EUR. Exista in Romania plasamente cu venit fix mult mai bune decat acesta” declara Razvan Pasol, director general la SSIF Intercapital Invest SA. De aceeasi parere este si Marius Bostan, senior partner la VBM Partners. “In general vor cumpara investitorii institutionali, in special strainii.



Investitorii nesofisticati, mai putin. Vor mai cumpara cei ce vor sa speculeze platind un pret redus la inceput, mai tarziu (datorita rezultatelor bune, daca se vor mentine) le vor vinde mai scump.”
Influentele pe care le-ar avea tranzactionarea obligatiunilor Rompetrol asupra actiunilor RRC cotate deja la bursa sunt, in general, legate de imagine. “Listarea obligatiunilor la bursa nu ar afecta decat pozitiv imaginea companiei, fapt care va duce si la o perspectiva pozitiva asupra actiunilor cotate; ramane insa problema dosarului de la PNA”, afirma Valentin Ionescu, director operatiuni la Euro Invest Vision. In ceea ce priveste tranzactiile, actiunile si obligatiunile nu se vor influenta reciproc, avand in vedere faptul ca sunt titluri diferite si se afla pe doua piete diferite.



“Nu vad un efect direct semnificativ asupra actiunilor. Este vorba de doua clase de instrumente diferite, fiecare tranzactionate pe alta piata”, sustine Razvan Pasol. Ceea ce va face diferenta pe piata va fi pretul tranzactiei si notorietatea investitorilor.


Decizia ca la scadenta, daca obligatiunile nu sunt rascumparate, sa fie transformate in actiuni ordinare ar putea avea o influenta semnificativa. Aceasta in cazul in care o mare parte din obligatiuni vor fi detinute de o companie in domeniu, fapt ce ar putea duce la formarea unui parteneriat sau chiar la o preluare. “In cazul in care managementul Rompetrol hotaraste la scadenta conversia, iar cea mai mare parte a emisiunii obligatiunilor va fi detinuta de o companie din domeniu, se deschide posibilitatea unui parteneriat puternic cum a fost cel cu OMV, sau chiar vanzarea intregii afaceri”, afirma Laurentiu Popescu, trader la IEBA TRUST.


Ramane de vazut daca Ministerul Finantelor va hotari sa scoata pe piata obligatiunile Rompetrol pentru ca statul sa recupereze banii investiti. Cert este ca piata si investitorii asteapta.


Rompetrol pe un trend ascendent


• Actiunile Rompetrol s-au listat prima oara la 25 noiembrie 1996, pe piata Rasdaq, si aveau o valoare nominala de 21,4220 lei (RON)

• In anul 2000 se creeaza holdingul Rompetrol Group BV care include Rompetrol si companiile asociate

• La 7.04.2004 se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) primele actiuni Rompetrol Rafinare Constanta (simbol RRC), cu o valoare nominala de 0,1000 lei (RON).

Evolutia pretului de inchidere RRC


RRC este una dintre preferatele investitorilor pe piata de capital romaneasca. La finele lunii iulie, Rompetrol a anuntat rezultate financiare peste asteptari, ceea ce a determinat atat o crestere a lichiditatii tranzactiilor cu aceste actiuni, cat si o apreciere a pretului.


sursa: BVB


Profilul obligatiunilor


• Obligatiunile Rompetrol au o maturitate de 7 ani, sunt nominative, dematerializate, transferabile, cu o valoare nominala de 25 euro


• Au o dobanda egala cu EURIBOR pentru 12 luni plus 1,5% pe an


• In cazul in care rata anuala a profitului realizata de catre emitent in anul anterior este de peste 10%, dobanda va fi EURIBOR pentru 12 luni plus 2% pe an, pentru anul curent




• Dobanzile sunt platibile anual. Daca obligatiunile nu sunt rascumparate la scadenta, ele vor fi convertibile in actiuni ordinare, la optiunea emitentului, prin emiterea unui numar de actiuni rezultat prin impartirea valorii nominale a obligatiunilor, exprimata in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru data scadentei, la valoarea nominala a actiunii


• Rompetrol va putea opta pentru rascumpararea obligatiunilor inainte de scadenta, caz in care va plati dobanda acumulata pana la data rascumpararii.