Reprezentantii companiilor considera ca introducerea asigurarii obligatorii a locuintelor nu va da un imobild vanzarilor de polite facultative. Directorul general al Asirom, Boris Schneider, a afirmat, in cadrul unui eveniment organiyat de Media Xprimm ca efectul introducerea asigurarilor obligatorii va fi “nesemnificativ” asupra vanzarilor de asigurari facultative. Aceeasi opinie a fost exprimata si de directorul general adjunct al Euroins, Andrei Gluvacov.
Reprezentantii altor companii vad insa lansarea asigurarilor obligatorii ca o posibila platforma de crestere a vanzarilor de asigurari facultative. “Targetul nostru va fi sa crestem vanzarile de asigurari facultative. Eu nu mai uit dupa asigurarea obligatorie a locuintei”, a afirmat directorul general al BCR Asigurari, Mihail Tecau, prezent la acelasi eveniment. Unul dintre argumentele aduse in sprijinul acestei legi de-a lungul timpului a fost cresterea numarul de locuinte cu asigurari facultative, in special in perioada in care proiectul de lege prevedea ca proprietarii de locuinte care au o asigurare facultative nu trebuie sa mai cumpere si polita obligatorie.
Legea publicata in ultima parte a anului trecut nu mai cuprinde insa aceasta exceptie, iar proprietarii care au o polita facultativa vor fi nevoiti sa o cumpere si pe cea obligatorie.
Politele pentru asigurare obligatorie a locuintelor vor oferi acoperiri limitate la 10.000 de euro, respectiv la 20.000 de euro numai in cazul producerii a trei riscuri catastrofice: inundatii, alunecari de teren si cutremur.
Pe de alta parte, reprezentantii ai companiilor de asigurari considera ca legea nu poate fi aplicata. Seful Asirom spune ca legea prin care se introduce obligativitatea asigurarii locuintelor este “stupida”. In schimb, Schneider se asteapta ca prin normele de aplicare sa fie rezolvate problemele din lege si afirma ca Asirom va participa la pool-ul de asigurare. Pentru ca politele obligatorii sa se vanda pe piata autohtona, cel putin sapte companii de asigurari de pe piata autohtona trebuie sa fie dispuse sa infiinteze compania Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor.
Citeste mai multe detalii despre asigurarea obligatorie a locuintei in editia tiparita a revistei “Capital” din aceasta saptamana