Scandal în România! CCR (Curtea Constituțională a României) susține că obligativitatea folosirii măsții de protecție încalcă drepturile constituționale. Recent, judecătorii CCR au luat măsuri împotriva acestei restricții sanitare.
Marți, 15 februarie, judecătorii CCR (Curtea Constituțională a României) au decis că este că este neconstituțional actul normativ care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă în timpul stării de urgență.
Astfel că judecătorii CCR au decis ca articolul respectiv să fie eliminat din legislația actuală.
De asemenea, actul normativ declarat neconstituțional prevedea ca în noiembrie – decembrie 2020 toți elevii să-și continue activitatea în mediul online.
Gata cu masca de protecție! CCR a luat măsuri urgente
„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, potrivit unui comunicat de presă transmis de CCR.
CCR a luat o decizie definitivă! Unele restricții împotriva COVID-19 rămân în vigoare
Decizia Curții Constituționale a României este definitivă şi obligatorie. De altfel, CCR a informat că anumite restricții sanite împotriva COVID-19 vor rămâne în vigoare.
„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a explicat CCR.