Obligatoriu absolut peste tot în România. Trebuie să raportezi. Statul va ști totul despre tine

telefoane mobile

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va ști numerele de telefon mobil ale românilor. De asemenea, va ști ce telefon ai și ce sistem de operare are instalat.

ANCOM va ști numerele de telefon ale românilor

Operatorii de telefonie mobilă din România vor trebui să raporteze către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) date despre toate telefoanele conectate la rețea, specificând denumirea producătorului, a terminalului și versiunea sistemului de operare.

Această măsură, oficializată printr-un act publicat recent în Monitorul Oficial, va trebui implementată până la data de 8 ianuarie 2025.

Decizia vine în contextul implementării tehnologiei IP pentru transmiterea de date la apelurile de urgență 112 de pe telefoanele 4G și 5G, care va permite o localizare mai precisă a apelurilor. Modificările tehnice impuse de ANCOM au ca scop îmbunătățirea modului în care sunt transmise datele din rețelele operatorilor către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), administratorul sistemului 112.

ANCOM a subliniat că aceste schimbări vor facilita o localizare mai exactă a apelurilor de urgență, cu o precizie de câțiva metri, prin utilizarea datelor preluate de pe smartphone-uri. Aceasta deschide calea pentru utilizarea serviciilor multimedia de comunicații de urgență, permițând utilizatorilor să comunice prin voce, text, video și alte medii în timp real.

Oficialii ANCOM au explicat că noile soluții de localizare vor fi implementate gradual și vor permite o mai bună gestionare a apelurilor la 112, odată cu dezvoltarea rețelelor 4G și 5G și închiderea celor 2G și 3G. De asemenea, măsurile includ accesul echivalent la serviciile de urgență pentru persoanele cu dizabilități.

Telecomunicații/SURSA FOTO: Dreamstime

Obligațiile operatorilor de telefonie mobilă

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să transmită de două ori pe an, către ANCOM, situații statistice cu terminalele conectate la rețea. Aceste rapoarte trebuie să includă informații despre denumirea producătorului, denumirea terminalului, versiunea sistemului de operare și anumite capabilități ale terminalelor (VoLTE, 4G, 5G, GNSS).

Prima raportare trebuie realizată până la 8 ianuarie 2025, pentru datele din perioada 1 august 2024 – 30 decembrie 2024. Aceste informații vor fi utilizate pentru a evalua dinamic procentul de terminale din piață capabile de localizări performante, subliniază ANCOM.

Implementarea tehnologiei IP în rețelele 4G și 5G va facilita preluarea apelurilor la 112 și a informațiilor de localizare corespunzătoare pentru apelurile inițiate din rețelele de nouă generație. Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi utilizată ca soluție de rezervă până la migrarea completă la noile tehnologii.