Mai mulți pensionari vor avea o nouă obligație legală. Acest document va trebui trimis de două ori pe an, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor.
Acești pensionari vor avea o nouă obligație legală. Este vorba despre un document intitulat „Certificatul de viață”, care îi vizează pe beneficiarii unei pensii stabiliți în afara țării.
Mai mulți pensionari vor avea o nouă obligație legală
Documentul atestă că beneficiarul unei pensii stabilit în afara țării trăiește. Totodată, va trebui trimis de două ori pe an, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor. Amintim că noua lege se aplică din toamnă.
De la 1 septembrie, certificatul de viață va trebui transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an.
Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale
O condiție importantă arată că documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.
Aceste autorități pot fi:
- instituţii de asigurări sociale/pensii;
- autorităţi administrative locale;
- notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă.
Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.
Plata pensiei este suspendată în cazul celor care nu respectă legea
Plata pensiei este suspendată începând cu luna următoare în cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață, respectiv 31 martie și 30 septembrie.
Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării. Este necesar ca beneficiarul nerezident să prezintă sau să comunice certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin apărut marți, modelul certificatului de viață. Mai multe modele pot fi consultate AICI.
„Certificatul de viaţă va fi emis în dublu exemplar şi transmis de către casa teritorială de pensii competentă beneficiarilor nerezidenţi, în versiune bilingvă, utilizându-se, alături de limba română, o limbă de circulaţie internaţională”, subliniază CNPP.
Documentul este disponibil în mai multe versiuni, în funcție de țara unde se află pensionarul.
„Un exemplar al certificatului de viaţă va rămâne la casa teritorială de pensii competentă, însoţit de dovada comunicării beneficiarului nerezident”, arată CNPP.