În perioada 12-15 iunie, Inspecția Muncii a desfășurat o campanie națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii din domeniul restaurante și alte activități de servicii de alimentație.
În urma celor 1.212 controale efectuate, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,7 milioane lei.
Inspecția Muncii a dat amenzi de peste 1,7 milioane de lei
Conform comunicatului emis de Inspecția Muncii, au fost date peste 200 de amenzi.
- Sancțiuni aplicate: 471 sancțiuni contravenționale, dintre care 224 au fost amenzi.
- Valoarea totală a amenzilor: 1,731 milioane lei, din care 1,284 milioane lei pentru muncă nedeclarată și subdeclarată.
- Muncă fără forme legale: 66 de persoane au fost identificate lucrând fără forme legale.
Campania a avut ca obiective eliminarea neconformităților prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare.
De asemenea, Inspecția Muncii a urmărit creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor privind necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
„Din acțiunile de control anterioare, desfășurate în cadrul campaniilor naționale sau ca urmare a sesizărilor primite, am constatat că neconformitățile întâlnite cel mai frecvent în acest domeniu de activitate privesc angajarea personalului și folosirea muncii nedeclarate, transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților, durata timpului de muncă și munca suplimentară, stabilirea și acordarea drepturilor salariale, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de salariați, repausuri periodice, cel săptămânal și de sărbătorile legale, munca de noapte”, a declarat inspectorul general de stat adjunct, Mihai Nicolae Ucă.
Pentru deficiențele constatate, inspectorii de muncă au dispus 1.506 măsuri cu termene concrete de remediere și al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat.
Cele mai frecvente neconformități constatate în urma verificărilor
- Nerespectarea obligației de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă și utilizarea muncii nedeclarate.
- Încălcarea obligației privind evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru.
- Nerespectarea obligației de acordare a repausului de 24 ore după o durată zilnică a timpului de muncă de 12 ore.
- Neaplicarea prevederilor referitoare la munca suplimentară, repausul săptămânal și programarea efectuării concediului de odihnă.
- Nerespectarea dispozițiilor privind regulamentul intern: întocmire, dispoziții obligatorii, aducerea la cunoștința salariaților.
- Nerespectarea prevederilor legale privind contractul de muncă cu timp parțial și programul de lucru inegal.
- Angajatorul nu a inclus în contractul individual de muncă toate elementele obligatorii conform legii.
- Nerespectarea prevederilor referitoare la datele transmise în REVISAL: transmiteri tardive sau incomplete, date eronate.
- Dosare de personal incomplete.