Operatorii economici din România care introduc pe piaţă alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă trebuie să se înregistreze, până pe 24 noiembrie 2023. Ei trebuie să facă acest lucru în Registrul electronic naţional al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) – APR. Acest punct de vedere a fost exprimat de consultanţii de mediu.

Specialiştii Green Environment Support au spus ce prevede Ordinului publicat pe data de 25 septembrie 2023. Conform acestuia, anumite societăţi trebuie să se înregistreze în registrul AFM-APR. Este vorba de cele care introduc pe piaţa naţională mai multe lucruri. E vorba de ambalaje de desfacere de unică folosinţă. Spre exemplu pahare şi capace/casolete şi capacele lor fabricate din materiale reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic. În această categorie se pot încadra atât producătorii şi importatorii de astfel de ambalaje, cât şi HoReCa. Pe listă mai sunt sticle PET care conţin plastic reciclat. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă aceste sticle sunt utilizate pentru alimente sau alte tipuri de produse nonalimentare. Categoriile de business care pot să fie eligibile sunt producătorii şi importatorii de astfel de ambalaje şi HoReCa. Nu în ultimul rând, mai este vorba și de plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET.

Impact nociv al produselor din plastic de unică folosință

Înregistrarea în Registru trebuie efectuată în 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

„Este foarte important că operatorii economici să ştie că, până pe dată de 24 noiembrie, trebuie să facă înregistrarea în registrul AFM-APR. În procesul de pregătire pentru înregistrare oferim companiilor sprijinul necesar pentru a evita eventuale erori şi pentru a se încadra în termenul limită”, a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Ea a arătat că în ultimii ani, impactul nociv al produselor din plastic de unică folosinţă asupra mediului a devenit tot mai evident. El a generat o preocupare crescândă la nivel global. România, alături de alte state, a decis să acţioneze ferm pentru a reduce cantitatea de deşeuri de plastic. Ea susține utilizarea de alternative durabile şi prietenoase cu mediul înconjurător.

Termen de 15 zile pentru validarea sau respingerea înregistrării

Validarea sau respingerea înregistrării se va face de către autorităţi în cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea cererii. În cazul activităţilor noi, acestea se vor înregistra în acelaşi termen de 60 de zile de la data începerii activităţii.

„Dacă activitatea pentru care s-a solicitat înscrierea încetează, se va depune o solicitare de radiere într-un termen de maximum 20 de zile lucrătoare. Până la dată de 25 februarie 2027, autoritatea publică centrală din domeniul mediului şi autoritatea publică centrală din domeniul economiei realizează o evaluare a procedurii de înregistrare. Înregistrarea se face prin intermediul aplicaţiei e-tax pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu pe baza unei cereri ce trebuie completată”, se menţionează într-un comunicat de presă al companiei de consultanţă.

Ce se urmărește prin această obligație

Prin intermediul acestei noi obligaţii, se urmăreşte promovarea unei abordări sustenabile în ceea ce priveşte utilizarea ambalajelor din surse regenerabile şi a economiei circulare.

Prezentă pe piaţă din anul 2011, Green Environment Support este una dintre cele mai importante companii de consultanţă în domeniul mediului. Ea e specializată în audit de mediu, consultanţă şi servicii de externalizare a responsabilului de mediu. Compania are un portofoliu de peste 300 de clienţi. Acestora le oferă sprijin să implementeze legislaţia în vigoare, să prevină eventuale sancţiuni, să scadă cantitatea de deşeuri şi să îşi îndeplinească obligaţiile către AFM.