Un nou proiect legislativ propune modificarea legislației privind protecția consumatorilor, vizând introducerea unor sancțiuni drastice pentru comercianții care nu respectă obligația de a înlocui produsele neconforme.
Legea în vigoare, adoptată în urmă cu doi ani, impune comercianților obligația de a înlocui, în termen de 30 de zile de la achiziționare, produsele care prezintă defecte sau nu corespund specificațiilor promise. Cu toate acestea, lipsa unor sancțiuni a făcut ca mulți vânzători să ignore această obligație, refuzând sau tergiversând soluționarea solicitărilor venite din partea consumatorilor.
Protecția consumatorilor, sub lupă
Noua inițiativă legislativă, înregistrată la Senat, își propune să remedieze acest vid legislativ. Conform proiectului, comercianții care nu înlocuiesc produsele defecte în termenul legal riscă amenzi între 5.000 și 25.000 de lei. Scopul declarat este protejarea intereselor consumatorilor și descurajarea practicilor abuzive din partea comercianților.
„Din păcate, legiuitorul, în cadrul procedurilor parlamentare de adoptare a OUG 140/2021, a instituit o nouă obligaţie în sarcina vânzătorului – înlocuirea bunului neconform – însă nu a dispus şi sancţiunile aplicabile pentru abaterile de la această prevedere legală”, susțin autorii proiectului, citați de avocatnet.ro.
Aceștia atrag atenția că, în lipsa unor măsuri punitive, numeroase companii au ignorat obligația legală, invocând motive neîntemeiate pentru a evita înlocuirea produselor. Astfel, consumatorii au fost adesea nevoiți să accepte produse defecte sau să inițieze demersuri legale complicate pentru a-și apăra drepturile.
Cine nu se conformează, plătește
„Absența unei sancțiuni determină în practică multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților. Aceștia nu se conformează termenului de 30 de zile stabilit de lege pentru înlocuirea bunurilor neconforme, ceea ce afectează direct consumatorii”, se mai arată în expunerea de motive.
Inițiatorii susțin că noile amenzi vor avea un efect preventiv și vor contribui la crearea unui climat comercial corect, în care drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate din cadrul Senatului, înainte de a ajunge la votul plenului.
În paralel, autorii proiectului îndeamnă autoritățile să desfășoare campanii de informare, astfel încât consumatorii să își cunoască mai bine drepturile și să poată sesiza autoritățile competente atunci când acestea sunt încălcate.
Este tot protecție socială
Protecţia consumatorilor reprezintă o componentă a protecţiei sociale ce are ca şi scop apărarea intereselor consumatorilor. În sens larg, protecţia consumatorului se referă la orice acţiune ce presupune oferirea unui echilibru consumatorului, respectiv prevenirea acestuia de orice fel de risc la care este supus în momentul achiziţionării unui produs său serviciu, şi totodată o promovare corectă, ce nu presupune doar atragerea consumatorilor către produs/serviciu, dar şi o informare cât mai transparentă, exactă.