Data de 25 mai reprezintă termenul până la care persoanele fizice care au primit indemnizații de ajutor în pandemie, și nu numai, trebuie să depună Declarația unică prin formularul 212. Din ordinul ANAF, declarația a fost modificată, la începutul anului, astfel încât să includă modificările fiscale apărute pe finalul anului 2020 sau în 2021.
Pensionarii care trebuie să depună declarația unică
Astfel, pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie.
Aici sunt cuprinse veniturile din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.
Toți pensionarii care au obținut astfel de venituri anul trecut, trebuie să depună Declarația Unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%.
De asemenea, pensionarii mai datorează contribuții la sănătate, dacă veniturile obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute. În cazul veniturile obținute din proprietate intelectuală nu se datorează CASS.
Profesorii trebuie să depună și ei declarația unică
În plus, toți profesorii români trebuie să știe faptul că au obligația legală de a-și declara oficial veniturile obținute din meditații sau alte activități educaționale la ANAF, până pe 25 mai 2022.
ANAF a publicat în acest sens un ghid special privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații și alte activități educaționale, acordate în particular de persoanele fizice.
Până pe 25 mai 2022, profesorii care realizează venituri lunare din meditații au obligația legală de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute din meditaţii acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activităţi.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală continuă să extindă materialele informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor”, scrie într-un comunicat de presă emis de ANAF.
Amintim faptul că ANAF derulează, în acest an, trei Proiecte pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale.