190 de oameni, prinși că efectuau „muncă la negru”
Muncă la negru. În ultimele zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău a făcut o serie de controale pe șantierul Autostrăzii A7, în zona Stîlpu, pe lotul 3. În urma acestor verificări, au fost descoperiți 190 de muncitori care lucrau fără contract de muncă pentru o firmă recent înființată. Cei care acceptă să lucreze fără contract trebuie să fie conștienți că nu au acces la protecție socială, pensie sau asigurări de sănătate. Ne vom intensifica controalele pentru a ne asigura că drepturile muncitorilor sunt respectate și că legea este aplicată corect.
În timpul verificărilor, lucrătorii care munceau fără acte au încercat să fugă pe câmp, dar au fost prinși de jandarmi care au venit să ajute. Aceasta este o încălcare a Codului Muncii, în special a legii privind munca nedeclarată. Angajatorul a fost sancționat cu o amendă de 200.000 de lei, care este limita maximă permisă de lege. Angajatorul a primit ordine să încheie contracte de muncă legale pentru angajați, să le înregistreze așa cum prevede legea și să plătească contribuțiile sociale și salariile pentru perioada în care angajații au lucrat, a informat, joi, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
„Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecție socială, pensie sau #asigurări de sănătate. Vom intensifica verificările și controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor și a asigura respectarea legislației în domeniul muncii”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
„În momentul verificărilor, lucrătorii care desfășurau activități fără forme legale au încercat să fugă pe câmp, fiind identificați ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul nostru. Aceste încălcări constituie o încălcare a prevederile Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarată. Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancționat cu o amendă în valoare de 200.000 de lei, maximul prevăzut de lege”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecției Muncii.
Ce înseamnă „munca la negru”?
Munca nedeclarată este atunci când un angajat lucrează pentru un angajator fără ca acesta să respecte legea privind contractul de muncă. Asta înseamnă că nu sunt respectate regulile legale pentru încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului de muncă.
Lucrul „la negru” înseamnă un loc de muncă nesigur, fără perspective de avansare, cu salarii mai mici decât cele de pe piața muncii și fără protecție socială. Cei care lucrează fără acte sunt adesea în poziții economice și sociale mai slabe comparativ cu angajații cu forme legale. Angajatorii care oferă muncă nedeclarată plătesc adesea salarii mici, uneori sub nivelul minim pe economie și sub nivelul care ar fi corect în funcție de vechimea și pregătirea angajatului. Angajații care lucrează „la negru” nu beneficiază de multe drepturi, printre care:
- vechime în muncă și în domeniu;
- asigurări pentru riscuri precum invaliditatea, accidente, boli, maternitate, bătrânețe, deces;
- indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor sau accidentelor;
- dreptul la pensie;
- indemnizație de șomaj și compensații în caz de concediere;
- cursuri gratuite pentru calificare sau recalificare profesională;
- asigurare de sănătate;
- spitalizare gratuită și medicamente compensate;
- concedii pentru evenimente importante (căsătorii, deces, nașterea unui copil etc.);
- diurnă pentru delegare și indemnizație de detașare;
- concediu pentru îngrijirea copilului până la 2 ani;
- acces la credite bancare;
- tichete de masă.