Obligatoriu pentru cei care au centrală termică în casă! Dacă vreți să aflați ce temperatură ar trebui să aveți casă când afară este foarte frig, experții consultați de HomesandGardens vin cu câteva sfaturi importante. Majoritatea sunt de acord că funcționarea centralei la o temperatură de 22-24 de grade Celsius este ideală pentru majoritatea caselor. Ei spun că aceasta este esențială nu numai pentru sănătatea noastră, ci și a casei.

Obligatoriu pentru cei care au centrală termică în casă

Kevin Goude, expert în sisteme de climatizare și proprietar al First Choice Heating & Air explică:

„Sfatul meu este că cea mai bună temperatură este de 22 grade Celsius, dar aș spune că trebuie să țineți cont de izolația și aspectul casei. Zonele prost izolate sau casele cu ferestre prin care pătrund curenți de aer se vor „simți” mai bine la 24 de grade, deoarece vor proteja de îngheț locurile vulnerabile, cum ar fi subsolurile sau țevile. În plus, acordați prioritate camerelor cu instalații sanitare pentru a preveni înghețul în bucătării sau băi”.

Robert Hamerly, CEO la GreenSavers este de acord, recomandând tot o temperatură de 22 grade Celsius.

Există o excepție de la această regulă, adaugă Robert Hamerly.

„Dacă vorbim despre încălzirea unei case neocupate, reduceți termostatul pentru a economisi energie. Vă recomandăm să setați termostatul într-o casă neocupată la 10 grade Celsius, suficient de rece pentru a scădea facturile la energie, dar suficient de cald pentru a împiedica țevile să înghețe și plantele să moară.”

centrala termica
SURSA FOTO: Dreamstime

Ne protejăm pe noi și protejăm și casa

Un studiu din 2018 al OMS a constatat că aceste temperaturi sunt importante pentru protejarea sănătății persoanelor în vârstă, a copiilor și a celor cu boli cronice în timpul anotimpului rece. În plus, spune Kevin Goude, ”pe lângă faptul că protejăm țevile să nu înghețe, menținerea unei temperaturi constante protejează sistemele ascunse, cum ar fi boilerele și țevile”.

Dacă temperatura este prea scăzută în casă, există riscul să se formeze condens în interiorul conductelor, ceea ce poate duce la blocaje, apariția mucegaiului sau reducerea fluxului de aer.

În plus, cercetările au descoperit că dormim cel mai bine atunci când în cameră temperaturile sunt mai scăzute. Dacă temperatura depășește 21-22 de grade Celsius, oamenii vor dormi mai greu toată noaptea și să se simți obosiți a doua zi.

Victoria Cedeno, Brand Specialist la Zinus, este de acord că „menținerea temperaturii camerei undeva între 18-19 grade Celsius va promova un somn mai bun”. Acest lucru se datorează faptului că „atunci când te pregătești să dormi, metabolismul începe în mod natural să încetinească și astfel temperatura scade”.

Dr. Chris Winter explică faptul că temperatura corpului nostru se schimbă constant pe parcursul zilei. De obicei va atinge vârful la mijlocul după-amiezii, până la sfârșitul după-amiezii, va scădea la cel mai rece punct în jurul orei 5 dimineața și apoi va începe din nou să urce. Acest ciclu se repetă iar și iar și va corespunde nivelurilor de lumină și ritmului circadian.