”Din păcate, mulți oameni cred că vor fi alte persoane la pensie, dar nu sunt”, spune Robert Laura, fondatoarea Asociației pensionarilor din SUA.
Rutina nu se schimbă nici la pensie
Asta pentru că, chiar și după ce nu mai lucrează, mulți rămân agățați de aceeași rutină familiară, convinși că vor avea mai mult timp mai târziu. Aceasta este o prejudecată psihologică comună, susține Robert Laura.
Din păcate, timpul liber pe care îl avem la pensie nu este nelimitat. Cercetătorii și experții spun că modul în care îți petreci timpul când ieși la pensie poate fi la fel de important ca și modul in care îți cheltuiești banii. Iar pentru cele patru milioane de americani care ating vârsta de pensionare în fiecare an, ceasul a început deja să ticăie, scrie kiplinger.com.
Care este „regula celor 1.000 de ore” la pensionare
American Time Use Survey (ATUS) urmărește modul în care americanii își petrec timpul în fiecare zi. Acesta arată că un adult mediu se bucură de aproximativ cinci ore de timp liber pe zi, sau în jur de 1.800 de ore pe an.
Dar nu tot acest timp este de calitate. O privire mai atentă arată că cea mai mare parte a timpului se irosește cu activități pasive, cum ar fi statul în fața televizorului și socializarea ocazională. Timpul cu adevărat discreționar și semnificativ – genul de timp destinat hobby-urilor, călătoriilor, voluntariatului sau învățării de noi abilități – se reduce la aproximativ 1.000 de ore pe an.
Aceasta este doar o estimare. Obligațiile neașteptate sau problemele de sănătate pot afecta și mai mult timpul pe caare oamenii il au la dispoziție. De aceea, „regula celor 1.000 de ore” oferă un cadru mai realist: este cantitatea de timp la care pensionarii se pot aștepta, în mod rezonabil, să controleze și să o utilizeze cu folos în fiecare an.
Timpul poate fi mai valoros decât banii și, după cum spun autorii unei lucrări academice intitulate „Timpul este o marfă prețioasă”.
Când timpul liber devine o provocare
Mulți oameni subestimează pierderile care vin odată cu ieșirea la pensie.
Deși pensionarii câștigă timp, pot pierde și rutina, structura, conexiunea socială, stimularea mentală și simțul scopului. După cum notează Laura, „jocul de golf, pescuitul sau îngrijirea nepoților nu înlocuiesc toate aceste lucruri.” De fapt, cercetările sale arată că 76% dintre pensionari spun că au avut nevoie de mai mult de un an pentru a se adapta.
Milioane de pensionari se întorc la muncă
Acest lucru explică, în bună măsură, de ce milioane de pensionari se întorc la muncă. Potrivit lui T. Rowe Price, aproximativ jumătate (48%) dintre pensionarii care lucrează spun că au revenit din motive financiare, în timp ce un procent similar (45%) a ales să lucreze pentru beneficii sociale și emoționale.
Psihologii au descoperit că prea mult timp liber irosit aiurea poate scădea starea de bine. Un studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie a indicat că, în timp ce starea de bine crește odată cu mai mult timp liber, aceasta atinge vârful în jur de două ore pe zi și începe să scadă atunci când oamenii au mai mult de cinci ore discreționare zilnic.