Hornurile necurățate cresc riscul de incendii pe timpul iernii

În România, zilnic, 18 case sunt distruse de incendii, iar pompierii avertizează că trei din zece dintre acestea sunt cauzate de hornurile necurățate. Odată cu scăderea temperaturilor, riscul de incendiu crește semnificativ, mai ales din cauza utilizării sistemelor de încălzire defectuoase sau neîntreținute corespunzător.

Anul trecut, 6.600 de locuințe au fost mistuite de flăcări, o treime dintre aceste incendii având drept cauză hornurile neîntreținute.

Pompierii și specialiștii în siguranță la incendii recomandă curățarea hornurilor cel puțin o dată pe an, de preferat la sfârșitul sezonului rece. Balogh Sandor Attila, un coșar autorizat, explică faptul că evaluarea stratului de funingine este crucială, deoarece depunerile mari pot duce la aprinderea spontană.

„Este mare șansa să incendiați casa, intoxicație de monoxid de carbon. Orice depunere mai mare de 7-8 mm se autoaprinde”, avertizează Balogh, potrivit Digi24.

De asemenea, construcția hornului joacă un rol important în prevenirea incendiilor. Un horn eficient trebuie să aibă trei straturi: un coș interior ceramic, un strat de izolație și unul exterior, pentru a reduce riscurile de incendiu și de intoxicare cu monoxid de carbon.

Statistici alarmante privind incendiile

În județul Bistrița-Năsăud, datele prezentate de ISU Bistrița-Năsăud arată că, în ultimele 12 luni, 88 de incendii au fost cauzate de hornurile necurățate. 41,43% din totalul incendiilor din județul Bistrița-Năsăud în 2023 au avut ca sursă coșurile de fum.

Această tendință a continuat și în 2024, cu 42,65% dintre incendii provocate de aceeași cauză în primele nouă luni.

Majoritatea incendiilor provocate de hornuri au loc în sezonul rece, între lunile octombrie și martie. Marius Rus, purtător de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud, a confirmat că 81,82% dintre aceste incendii au fost înregistrate în această perioadă.

Măsuri preventive pentru sezonul rece

Începând cu luna septembrie, autoritățile au înregistrat o creștere a numărului de incendii cauzate de neglijențe specifice sezonului rece, conform declarațiilor șefului inspecției de prevenire, Vitalie Florea.

În acest sens, ISU Bistrița-Năsăud a stabilit un set de măsuri pentru pregătirea populației, inclusiv sfaturi legate de verificări pentru instalațiile electrice, hornurile de fum, precum și de utilizarea corectă a aparatelor de încălzire.

„Începând cu luna septembrie, înregistrăm deja o creștere a numărului de incendii datorate cauzelor care sunt specifice sezonului rece, sens în care am stabilit un set de măsuri și acțiuni întreprinse în contextul pregătirii pentru sezonul rece”, a explicat acesta.