Ce amenzi se dau pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin?
Amenzi uriașe pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Noua lege specifică faptul că „persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”.
Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.
De asemenea, legea prevede și obligația de a cere, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului, fiind una dintre situațiile în care apare obligația de solicitare a eliberării unui nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.
Practic, odată cu reformularea prevederilor existente, legea stabilește obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv (dar și înscrierea în cartea de imobil) și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului.
Mai mult decât atât, începând de acum, în lege nu se mai vorbește despre mutarea la o nouă adresă, ci de locuirea la alte adrese decât cea din actul de identitate.
Viza de flotant, o alternativă la schimbarea actelor de identitate. Ce documente sunt necesare?
În cazul în care persoana care nu locuiește la adresa menționată în actul de identitate, aceasta poate obține și o viză de flotant pentru a menționa acest lucru în document. Viza de flotant este astfel o alternativă la schimbarea actelor de identitate, însă durata de valabilitate a vizei nu poate depăși un an.
După expirarea unui an de la obținerea vizei de flotant, titularul actului de identitate trebuie să se adreseze din nou autorităților pentru a o reînnoi, pentru o nouă perioadă de până la un an.
Cei care optează pentru viza de flotant trebuie să se adreseze serviciului de evidență a populației și să completeze o cerere în acest sens. Cererea trebuie însoțită de actul de identitate al solicitantului și de un document care să dovedească adresa de domiciliu.