Informație pentru cei care stau la curte. Muzica dată foarte tare și zgomotele câinilor s-au aflat în fruntea listei cu plângeri și sesizări ale oamenilor (peste 1.100 pe an, după apogeul atins în cursul anului 2020, în timpul lockdown-urilor, de 2500).
Informație pentru cei care stau la curte. În categoria „alte” zgomote domestice” (cu 228 de plângeri), au fost incluse multe surse diferite de zgomot provenite din casele vecinilor, cum ar fi reparațiile și disputele familiale, informează BlogPreston.
Consiliul local a luat măsuri în 161 de ocazii, dând amenzi pentru zgomotul produs de muzica tare și de lătratul câinilor. Inițial se dă o „notificare pentru reducerea zgomotului”, după care cei care nu o respectă riscă amenda și chiar urmărirea penală.
Autoritățile locale susțin că persoanele reclamate ar putea să nu ajungă aici, dacă ar ști să comunice mai bine cu vecinii și să solicite permisiunea, dacă au de făcut anumite reparații sau găzduiesc evenimente zgomotoase.
„Dacă știi că vei avea o petrecere mâine seară, anunță-ți vecinii! S-ar putea să găsești înțelegerea de care ai nevoie, fără să ajungi la dispute ireconciliabile”, spune Lucy Davies.
Comunicarea este cheia unei relații bune cu vecinii
„Dacă nu-i inviți la petrecere, atunci trimite-le o scrisoare sau un mesaj pe grupul WhatsApp de cartie pentru a spune: „Vrem să știți că facem o petrecere, s-ar putea să fie mai mult zgomot, dar vom termina la un moment dat. Dacă vi se pare că e prea mult zgomot, vă rog să veniți să ne anunțați”, adaugă ea.
Lucy oferă aceleași sfaturi pentru iubitorii de muzică și pentru oricine vrea să facă renovări care implică zgomot mai mare, dar subliniază că o notificare prealabilă înseamnă să fii conștient de faptul că poți deranja vecinii.
„Este vorba de a încerca să fii responsabil și rezonabil și să-ți anunți vecinii, când ai ceva de făcut. Dacă vecinii comunic, pot rezolva toate aceste lucruri într-un mod mai amiabil”, explică ea.
Ce să faci dacă ai un câine care latră prea tare și deranjează vecinii
”Dacă îți deranjezi vecinii pentru că dai muzica prea tare, comunicarea, unii cu alții, ar putea fi o modalitate de a rezolva problema și de a ajunge la un acord, în loc să ceri ca Primăria să investigheze și să aplice sancțiuni”, adaugă ea.
Când vine vorba de tulburările cauzate de lătratul câinilor, Lucy sfătuiește proprietarii animalelor de companie să nu se simtă vexați de deranjul reclamat de vecini.
„S-ar putea ca stăpânii câinilor să fie plecați la muncă, iar câinele să fie stimulat dacă cineva trece pe lângă el sau dacă aude vecinii și atunci să latre mai tare”, spune ea.
De aceea, sfatul ei este ca oricine are câine și știe că e mai năbădăios să încerce să fie un vecin bun și să-și ceară scuze, tot prin dialog.
”Modalitatea de a face acest lucru este să fii rezonabil și să comunici cu vecinii tăi dacă există o problemă. Vei descoperi că oamenii sunt mai toleranți dacă o faci”, susține ea.