Românii care locuiesc la bloc vor fi obligați să plătească pentru căldura provenită din conductele care le traversează apartamentele. Noua regulă se aplică fără excepții.
Românii cu centrale termice vor plăti pentru căldura din conductele din apartamente
Românii care locuiesc la bloc și au centrale termice vor plăti pentru căldura provenită de la conductele care le străbat apartamentele. Aceasta se aplică indiferent dacă conductele sunt izolate sau nu și indiferent de materialul folosit pentru izolație. Decizia aparține Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Românii care locuiesc la bloc și au centrale termice vor plăti mai mult. Ordinul nr. 7/2024 aprobă un regulament pentru repartizarea consumurilor de energie termică în imobilele de tip condominiu. Acesta stabilește modul de împărțire a cheltuielilor pentru părțile comune la încălzire, inclusiv pentru cei cu centrale termice și țevile izolate. Legea va fi implementată pentru prima dată în această iarnă.
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii / utilizatorii de apartamente / spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se precizează în art.15 din Regulament.
Din ce în ce mai mulți români s-au debranșat de la sistemul centralizat și și-au instalat centrale de apartament. Ulterior, mulți au izolat țevile care trec prin apartament pentru a reduce aproape complet consumul de căldură pe părțile comune, în scopul scăderii costurilor. Unii au mers atât de departe încât au zidit aceste țevi pentru a evita plata energiei termice pe părțile comune. Acum, toate aceste măsuri nu mai sunt utile.
„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota-parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august 2024 s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislaţiei în vigoare”, a spus Mariela Florescu, reprezentanta unei firme de servicii de contorizare, pentru Gazeta de Sud.
Regulamentul ANRE
Conform regulamentului ANRE, blocurile din zona de temperatură rece au contribuții la cheltuielile comune în funcție de gradul de deconectare de la sistemul centralizat. La un grad de deconectare între 0 și 40%, contribuția este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, 35% în noiembrie și martie, și 30% în decembrie, ianuarie și februarie.
Dacă gradul de deconectare este între 41 și 70%, procentele cresc la 45% pentru septembrie, octombrie, aprilie și mai, 40% pentru noiembrie și martie, și 35% pentru decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de deconectare între 71 și 99%, contribuțiile ajung la 50% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, 45% în noiembrie și martie, și 40% în decembrie, ianuarie și februarie.
În condominiile din zone cu temperatură caldă și temperată, contribuția la cheltuieli se împarte la toți locatarii, indiferent de consum. Pentru un grad de debranșare de 0-40%, cota este de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, 40% în noiembrie și martie, și 35% în decembrie, ianuarie și februarie.
La un grad de debranșare între 41 și 70%, procentele sunt de 50%, 45%, respectiv 40% pentru cele trei luni de iarnă. În cazul unui grad de deconectare între 71 și 99%, cotele cresc la 60%, 55% și 50%.