Procura pentru un copil minor, act esențial pentru orice părinte

Procura pentru un copil minor este necesară atunci când părinții au probleme juridice sau de natură medicală și când vor să plece-n străinătate.

  • probleme juridice. Dacă părintele sau tutorele nu poate ajunge la un proces, procura asigură faptul că cineva poate reprezenta copilul în fața instanței sau să rezolve alte chestiuni legale în locul său.
  • situații medicale. În caz de urgență medicală sau când e nevoie de o operație, un alt adult poate lua decizii pentru copil cu ajutorul procurii.
  • călătorii în străinătate. Când copilul călătorește singur sau doar cu unul dintre părinți, e necesară o procură prin care celălalt părinte să-și dea acordul.

În fapt, procura este un act oficial prin care cineva dă altcuiva permisiunea de a acționa în locul său, fie că e vorba de a rezolva anumite treburi sau de a lua decizii. Procura pentru un copil minor este documentul prin care un părinte sau tutore dă altcuiva dreptul de a lua decizii și a acționa pentru binele copilului în diverse situații.

Dacă vrei să pleci cu copilul minor din țară, trebuie să știi că ai nevoie de o procură notarială. Aceasta este necesară fie că minorul călătorește cu un singur părinte, fie cu altcineva. Această procură dovedește că celălalt părinte și-a dat acordul pentru călătorie. Trebuie să ai la tine cartea de identitate a părintelui sau părinților, certificatul de naștere și pașaportul copilului, cazierul judiciar al persoanei care va însoți copilul și o declarație notarială cu detalii despre această împuternicire.

Cum se anulează procura pentru copilul minor?

Procura poate fi valabilă până la trei ani, dar o poți anula mai devreme, dacă este nevoie, printr-o nouă procură notarială. Dacă vrei să anulezi procura, trebuie să mergi la un notar și să întocmești un nou act notarial care să facă acest lucru.

Părinții divorțați

Dacă ambii părinții împart custodia copilului, ei trebuie să fie de acord și să semneze procura pentru ca micuțul să poată călători sau să participe la diverse activități.

Dacă unul dintre părinți are custodia exclusivă, acesta poate lua decizii fără a avea nevoie de aprobarea celuilalt părinte, dar trebuie să prezinte hotărârea judecătorească ce confirmă că are custodia unică.