Senatul a votat un nou regim pentru câini periculoși

Plenul Senatului a adoptat luni un proiect care facilitează punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru monitorizarea deținerii  de câini periculoși sau agresivi.

Acest lucru se realizează prin acordarea prerogativelor pe care le are Asociația Chinologică Română tuturor asociațiilor chinologice. Este vorba despre cele care își desfășoară activitatea la nivel național. Și care sunt afiliate la federația internațională de profil.

„Pentru respectarea principiului egalităţii în faţa legii, precum şi pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi, se impune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chinologică Română în temeiul acestui act normativ tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil”, se subliniază în expunerea de motive.

În prezent, în România, în conformitate cu prevederile legale, activează două asociații în domeniul chinologic. Ele sunt afiliate la federații internaționale diferite: Asociația Chinologică Română și Uniunea Chinologică Royal. Ambele asociații au aceleași drepturi și obligații conform legislației sub care au fost înființate, conform proiectului de act normativ.

Obligațiile proprietarilor de câini

Proiectul, inițiat de parlamentari AUR, a fost adoptat cu un amendament. Acesta stipulează că proprietarii câinilor periculoși sau agresivi sunt obligați să depună la sediul Poliției din raza căreia se află imobilul în care este deținut animalul o copie a unei adeverințe. Aceasta trebuie eliberată de o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională. Aceasta trebuie să ateste încadrarea acestuia în categoriile respective, precum și o declarație pe propria răspundere.

O altă propunere admisă în cadrul comisiei de specialitate stipulează că dresorii care lucrează în centrele speciale trebuie să dovedească pregătirea și atestarea lor profesională și vor fi autorizați din trei în trei ani de către o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociații chinologice naționale afiliate la o federație chinologică internațională, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Autorizația va fi revalidată anual. Este permis dresajul și antrenamentul acestor câini de către proprietari, pe proprietatea lor, cu asumarea tuturor responsabilităților prevăzute de lege.

Un alt amendament admis prevede că proprietarii sau deținătorii temporari ai acestor câini au obligația de a-i prezenta la o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională pentru evaluare și încadrare în una dintre categoriile menționate.

Până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistraţi şi identificaţi prin cip, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, de către o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată, prevede o altă modificare la textul de act normativ.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.