Modificări importante pentru înregistrarea contractelor de închiriere în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, au fost implementate noi reglementări referitoare la înregistrarea contractelor de închiriere de bunuri, destinate să aducă claritate și să asigure un proces mai eficient de raportare a acestor tranzacții către autoritățile fiscale din România.

Aceste modificări sunt aplicabile atât persoanelor fizice, cât și celor care dețin bunuri în coproprietate, și vin ca urmare a noilor dispoziții prevăzute în Codul fiscal, prin O.U.G. 128/2024.

blocuri, bloc, apartamente, garsoniere, Impozit locuințe 2025
SURSA FOTO: Dreamstime

Cine trebuie să depună declarația de înregistrare?

Una dintre cele mai importante schimbări este clarificarea responsabilității depunerii declarației de înregistrare a contractelor de închiriere, în cazul în care bunul închiriat este deținut de mai mulți proprietari.

Astfel, în cazul unui imobil deținut în comun, obligația de a înregistra contractul revine fiecărui coproprietar, uzufructuarului sau altei persoane desemnate în documentele legale.

Acest lucru înseamnă că, indiferent de numărul de proprietari ai unui imobil, contractele trebuie raportate la ANAF de către cel desemnat, în termen de 30 de zile de la semnarea contractului sau de la modificările survenite în cadrul acestuia.

Tipuri de venituri din cedarea folosinței bunurilor

Veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor sunt diverse și pot include închirieri de locuințe, case de vacanță, terenuri, garaje sau chiar arendarea bunurilor agricole.

De asemenea, închirierea camerelor din locuințe pentru scopuri turistice este considerată o activitate reglementată și trebuie raportată conform aceleași reguli.

Indiferent de tipul de bun sau destinația acestuia, venitul obținut trebuie declarat conform noilor reglementări, iar pentru a fi conform, contractul trebuie înregistrat corect și complet.

sediu ANAF
SURSA FOTO: Dreamstime

Procedura de înregistrare a contractelor

Pentru a înregistra un contract de închiriere, proprietarii trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent. Această cerere poate fi depusă fizic, la registratura ANAF, sau prin mijloace electronice, prin platformele online de transmitere a declarațiilor, precum „Spațiul privat virtual” sau e-guvernare.ro.

Formularul specific pentru înregistrarea contractului de locațiune este C168, care poate fi descărcat de pe site-ul ANAF. Însoțirea cererii cu o copie a contractului de închiriere este obligatorie, iar aceasta va fi certificată prin semnătura locatorului.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate

Un alt aspect important introdus în 2025 este modul de declarare și plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Persoanele fizice care realizează venituri din închirierea bunurilor, și care totalizează un venit anual de cel puțin 6 salarii minime brute pe țară, vor datora contribuția CASS.

De asemenea, pentru a fi în conformitate cu reglementările, aceste contribuții se vor declara anual în cadrul „Declarației Unice”, care se depune până la 25 mai a anului următor.

Nerespectarea termenelor de înregistrare sau a altor obligații fiscale poate atrage sancțiuni. În cazul în care „Declarația Unică” nu este depusă la timp, contribuabilii pot fi amendați cu sume cuprinse între 50 și 500 de lei, conform prevederilor Codului de procedură fiscală.