Proprietarul unui apartament închiriat poate decide să pună casa la vânzare atunci când crede că este momentul oportun, conform prevederilor Legii Închirierilor Urbane.
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Lege pentru cei care au dat în chirie
Dreptul de prim refuz conferă chiriașului posibilitatea de a achiziționa casa în care locuiește înaintea altor cumpărători, cu aceleași condiții și la același preț, conform articolului 25 din Legea Închirierilor Urbane. Este important de menționat că chiriașul trebuie să fie notificat în scris cu privire la intenția proprietarului de a vinde casa și să i se acorde un termen de 30 de zile calendaristice pentru a-și exercita dreptul de cumpărare. Acest termen începe să curgă din momentul în care chiriașul este informat oficial despre intenția de vânzare a proprietății.
„Spre deosebire de dreptul de prim refuz, dreptul de retragere se exercită atunci când locuința care a fost închiriată a fost deja vândută unui terț și nu chiriașului care locuia în ea și care, datorită dreptului de prim refuz, avea prioritate să achiziţioneze”, explică experții de la Fotocasa, potrivit 20minutos.
Apartamentul se poate vinde doar dacă chiriașul se retrage
Articolul 1521 din Codul civil stabilește că dreptul de retragere implică „dreptul de a fi înlocuit în aceleași condiții convenite în contract, în locul celui care achiziționează un bun prin cumpărare sau dăruire”. Aceasta înseamnă că chiriașul are capacitatea de a recupera locuința în care a locuit cu chirie și care a fost vândută unei terțe persoane.
În situația în care chiriașul renunță la drepturile sale de prim refuz și de retragere, proprietarul poate pune proprietatea la vânzare, cu condiția să respecte durata contractului de închiriere; astfel, nu poate să îl evacueze pe chiriaș prematur din apartament.
În mod evident, în cazul în care potențialii cumpărători doresc să viziteze locuința înainte de a o achiziționa, proprietarul nu poate forța chiriașul să accepte vizitele dacă acesta refuză. Cu toate acestea, dacă în contractul de închiriere există o clauză care reglementează această opțiune, chiriașul nu poate respinge cererea, iar proprietarul poate organiza vizite pentru viitorii cumpărători.