Ce se înțelege prin cultura apartamentului?
Un set de reguli și obiceiuri care sunt stabilite și pe care rezidenții trebuie să le respecte poartă numele de ”cultura apartamentului”.
Cu ajutorul regulilor de locuit în apartamente, oamenii pot trăi confortabil, pot beneficia de drepturile de locatar și pot respecta drepturile celorlalți.
De exemplu, gălăgia, muzica dată prea tare, reparațiile zgomotoase și alte lucruri de genul acesta provoacă probleme în apartamente, perturbând confortul celorlalți.
Cele mai importante reguli de viață la bloc
Regulile care se stabilesc pentru apartamente se fac de către administratorul imobilului, cu acordul și aprobarea celorlalți locatari.
Această regulă poate varia de la o clădire la alta și nu este aceeași peste tot.
De exemplu, regulile legate de serviciile comune și taxarea clădirilor sunt determinate de consensul rezidenților, iar lucruri precum deținerea animalelor de companie pot fi interzise într-o clădire, dar permise în alta.
1. Achitarea taxelor de construcție
Taxa de clădire reprezintă banii pe care locuitorii îi plătesc lunar administratorului clădirii pentru servicii comune precum iluminatul diferitelor zone publice, parcări, scări și coridoare sau pentru reparații generale, precum vopsirea spațiului public, lift, serviciul de curățenie.
Plata acestei taxe este una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecte rezidenții.
2. Perturbarea liniștii blocului
Potrivit legislației, este interzis să faci zgomot și să-ți deranjezi vecinul. A vorbi foarte tare sau a face zgomot în timpul orelor de odihnă, adică de la 13:00 la 16:00 după-amiaza și de la 21:00 la 08:00 a doua zi, reprezintă o încălcare a legii.
3. Transportul și depozitarea deșeurilor la bloc
Mirosul pestilențial al gunoiului poate deranja vecinii. Prin urmare, fiți atenți la momentul în care scoateți gunoiul, asigurați-vă că sacul este bine închis și că nu lăsați mizerie în urmă.
4. Deținerea animalelor de companie
Este interzis ca proprietarii animalelor de companie să le țină sau să le plimbe în zonele comune ale clădirii. Patrupedele nu trebuie ținute decât în apartament.
5. Nu se folosește apa comună pentru spălarea mașinii
Una dintre reguli este că oamenii nu pot folosi apa comună și electricitatea într-un mod exclusiv. De exemplu, nu pot folosi apa comună pentru a spăla mașina.
6. Plata cheltuielilor comune
Pentru a repara orice avarie în zona comună, toți oamenii trebuie să plătească, iar suma totală pentru reparații trebuie împărțită în mod egal. Dacă o persoană simte că a plătit mai mulți bani, poate ridica această problemă.
7. Plata pentru avarii
Defecțiuni precum spargerea țevilor sau inundarea acoperișului sunt câteva dintre lucrurile de care este responsabil etajul superior. Cei care locuiesc la ultimul etaj sunt obligați să plătească pentru aceste reparații. Este una dintre cele mai importante reguli de locuit.
8. Locul de parcare, după cum se menționează în contract
Dacă aveți dreptul la parcare, așa cum se menționează în contract, ceilalți locatari nu au voie să o folosească, chiar dacă este goală.
9. O parcare comună trebuie utilizată în comun
Parcarea comună trebuie utilizată în comun și nimeni nu are dreptul să o dețină sau să o închirieze.
10. Plata chiriei pentru parcarea privată
Una dintre reguli este că, dacă o persoană folosește spațiul de parcare privat al altui locatar, trebuie să plătească chiria.
11. Păstrarea curățeniei la bloc
Toată lumea este responsabilă pentru menținerea curățeniei zonelor comune ale clădirii și ar trebui să depună eforturi pentru ca aceasta să se păstreze.
12. Interzis transportul mărfurilor cu liftul
Oamenii nu au dreptul de a folosi liftul pentru mutarea mărfurilor, iar în caz de utilizare și deteriorare, trebuie să plătească reparațiile.
13. Respectarea orelor de odihnă
Orice petrecere este permisă până cel târziu la 12 noaptea, iar locatarii trebuie anunțați înainte.
14. Modificări doar cu acceptul locatarilor
Modificările la fațada clădirii, cum ar fi balcoanele, trebuie făcute numai cu permisiunea locatarilor.
15. Nu se modifică aspectul fațadei
Nu este permis ca pe balcoane să se întindă rufe sau să fie instalat un aparat de aer condiționat, decât dacă există permisiunea administratorului clădirii.