Dezastrele naturale au făcut ca asigurările de locuințe să crească în ultimii ani. Mai ales după ce incendiile de vegetație au provocat pagube mari în Los Angeles și pe insula Mau, uraganul Ian a distrus o mare parte din Florida, iar uraganul Helene a făcut ravagii în Carolina de Nord.

Doar în 2024, Statele Unite au fost lovite de 27 de dezastre naturale care au provocat, fiecare, daune de peste 1 miliard de dolari, potrivit Kiplingrt.com.

Pe lângă faptul că se confruntă cu cheltuieli mari, asociate cu refacerea caselor în caz de dezastru, facturile pentru asigurarea proprietarilor pot fi o lovitură financiară pe termen lung, chiar și permanentă.

Creșterea primelor de asigurare

Unul dintre cei mai mari asigurători din țară, State Farm, a raportat că a avut pierderi de 4,7 miliarde de dolari, o sumă semnificativă care face parte din pierderile de 23 de miliarde de dolari pe care industria le-a raportat în ultimii cinci ani.

Astfel de pierderi duc la creșteri ale primelor de asigurare la nivel național, chiar și în state care, de obicei, nu sunt asociate cu dezastre naturale majore, cum ar fi Colorado și Minnesota.

Clienții se plâng că primele de asigurări au crescut vertiginos, chiar dacă, de exemplu, Silicon Valley este departe de incendiile care au provocat distrugeri în Los Angeles.

Companiile de asigurări fug din calea dezastrelor

În plus, în state afectate frecvent de dezastre naturale, cum ar fi uragane, cutremure și incendii, unele companii s-au retras complet de pe piața asigurărilor.

În prezent, cei care locuiesc în state ca Florida și California se chinuie să găsească o companie care să le asigure casele.

Problema este că anumite opțiuni de ultimă instanță sunt, în general, mult mai scumpe decât asigurările private.

Riscuri pentru cei care au o ipotecă

Mulți dintre cei care nu își găsesc sau își permit o asigurare sunt forțați să își asume riscul de a rămâne fără. Dacă au o ipotecă, aceasta nu este o opțiune, deoarece condițiile împrumutului impun ca locuința să fie asigurată.

În cazul în care un proprietar nu obține o asigurare pentru locuință, banca va recurge la o opțiune numită asigurare ipotecară „impusă” și va factura proprietarul casei.

Aceasta este o opțiune riscantă: în conformitate cu o poliță plasată forțat, nu proprietarul casei este asiguratul, ci banca. Înseamnă că, în cazul în care un dezastru care distruge locuința, banca va primi banii, în timp ce proprietarul casei nu va primi nicio compensație.