Pentru ce este nevoie de autorizația de construire?

Pentru ce este nevoie de autorizația de construire? Cei care locuiesc în case trebuie să țină cont de anumite reglementări atunci când doresc să efectueze schimbări. Respectarea legilor în domeniul construcțiilor este foarte importantă, mai ales dacă aveți în vedere ridicarea unui gard sau a unei anexe.

Mulți proprietari nu sunt conștienți de faptul că obținerea unei autorizații este necesară înainte de a ridica un gard sau o anexă.

Începerea unei astfel de lucrări presupune, mai întâi, obținerea certificatului de urbanism. Fără acest document, construcția nu va fi considerată conformă cu legea și va trebui desființată.

Autoritățile locale sau județene responsabile sunt cele care emit certificatul de urbanism.

Acest document include toate actele și avizele necesare pentru obținerea autorizației de construire, oferind informații tehnice, economice și juridice esențiale.

Odată ce certificatul de urbanism a fost obținut, proprietarul trebuie să parcurgă o serie de etape specifice, în funcție de natura construcției, pentru a obține autorizația de construire.

Pentru acest proces, vor fi necesare următoarele documente: un act de identitate, dovada de proprietate, planurile cadastrale ale casei și terenului pe care se va construi anexa, precum și proiectul tehnic al acesteia.

În plus, este esențial ca proiectul anexei să fie întocmit de un arhitect certificat.

Următorul pas constă în completarea unei cereri standard pentru obținerea autorizației, prezentarea dovezii de plată a taxei aferente acesteia, precum și obținerea unui aviz de mediu, dacă construcția va include adăposturi pentru animale.

De asemenea, vor fi necesare avize pentru racordarea la utilități, în funcție de specificul proiectului, conform informațiilor de pe intabulare.cadastru24.ro.

case, casa la curte
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce spune legea în cazul gardurilor?

Dacă ai deja un gard, nu este necesară autorizația pentru efectuarea lucrărilor de întreținere sau reparație.

Gardurile mobile sau cele vii nu necesită, de asemenea, obținerea unei astfel de autorizații.

Proprietarii trebuie să fie atenți la anumite reglementări suplimentare. De exemplu, înălțimea totală a gardului, inclusiv a elementelor decorative, nu poate depăși doi metri.

Obținerea autorizației este necesară atât pentru construirea unui gard cu fundație, cât și pentru unul fără fundație. De asemenea, va fi necesar un document care să ateste că amplasarea acestuia în locația dorită este permisă.

Autorizația de construire are o valabilitate de 24 de luni, timp în care trebuie să finalizezi lucrările.

Dacă nu reușești să închei lucrările în termen de doi ani, ai opțiunea de a solicita o prelungire a autorizației pentru o perioadă suplimentară de doi ani.