Anunț pentru românii care au telefoane vechi. Potrivit unor statistici, peste un miliard și jumătate de telefoane mobile sunt fabricate la nivel global. Totuși, doar 1-2% dintre ele ajung să fie reciclate, arată cifrele.
Multe telefoane vechi ajung prin sertare și dulapuri
Aceste dispozitive ajung prin sertare și dulapuri, alături de încărcătoare, tablete sau calculatoare. Anumiți specialiști ne recomandă să predăm telefoanele vechi la centre de reciclare. Ei susțin că unele componente ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, dar și pentru mediul înconjurător.
Mai mult, Comisia Europeană a propus un set de măsuri pentru a îndemna populația să recicleze astfel de dispozitive. Ar fi vorba despre reduceri sau cupoane valorice pe care le puteți primi pentru orice produs electronic.
Ema Cumpătă, reprezentant Reciclator DEEE, a oferit mai multe informații.
„Că vorbim de puncte de colectare în proximitatea cetățenilor pe care ar trebui să le pună la dispoziție autoritatea publică locală sau că vorbim de extinderea acestui sistem de garanție returnare cum este în cazul pet-urilor, să ajungă și pentru aceste tipuri de echipamente, sunt doar câteva dintre aceste recomandări”, a declarat Ema Cumpătă pentru Observator.
Oamenii preferă să le păstreze ca amintire sau pentru valoarea emoțională
Totuși, oamenii preferă să le păstreze ca amintire sau pentru valoarea emoțională. O persoană a explicat pentru Observatornews că păstrează un dispozitiv vechi în dulap ca amintire.
„Îl păstrăm în dulap… pentru nu știu, poate o să mai fie vreodată nevoie, să îl refolosim”, a explicat o femeie.
O altă persoană a explicat că preferă să păstreze telefonul vechi, în cazul în care îl va folosi din nou.
„Telefoanele le-am mai păstrat, ca amintire”, a explicat o altă persoană pentru sursa menționată.
Unii tineri trec pe telefoanele clasice, cu taste
Publicația BBC notează că adulții și adolescenții îngrijorați de timpul petrecut pe ecranul telefoanelor își predau smartphone-urile pentru modele clasice, cu taste, cunoscute și ca „dumbphone”.
„Rețelele de socializare sunt construite în jurul FOMO (n.red. frica de a rata ceva), așa că am simțit că nu mai pot scăpa de asta. Iar de când mi-am făcut cont pe Instagram, instantaneu am intrat într-o spirală descendentă”, a declarat Luke Martin, în vârstă de 16 ani, din Canada, pentru BBC.