Din ce în ce mai mulți șoferi care își comandă anvelope online cad victime ale escrocilor. Polițiștii au venit cu câteva sfaturi, astfel încât să evităm astfel de situații în viitor.
Șoferii cad victime escrocheriilor cu anvelope
Dacă nu ați cumpărat încă anvelope, fiți atenți la sursa de unde le achiziționați. Pe internet există numeroase oferte care par tentante, dar există și cazuri în care clienții au rămas fără produsele comandate, deși au plătit. Poliția a demarat investigații în acest sens.
Valentina, o șoferiță cu 17 ani de experiență, a comandat online anvelope de iarnă, dar a primit, în schimb, anvelope all-season, scrie Gândul. Deși a încercat să le returneze, nu a avut succes.
„Am trimis ia email peste email și nu mai răspunde nicio culoare. Dacă i-am amenințat că sunt multe rețele de socializare în care eu pot spune că nu vor să facă ceva ca să recuperez banii, că mie îmi trebuiesc anvelopele”, a declarat ea.
Au existat cazuri în care clienții au comandat anvelope noi de pe internet, doar pentru a descoperi la montaj că acestea erau, de fapt, anvelope reșapate, fără ca aceștia să fie informați despre acest lucru. De asemenea, au fost situații în care șoferii au plătit pentru ele, iar acestea nu au mai ajuns niciodată. În acest context, mulți șoferi sunt mult mai atenți la detaliile achizițiilor online de anvelope.
„Mă documentez, mă uit după review-uri, da, să văd ce firme sunt serioase, să văd opiniile celorlalți cumpărători, să verific aspectele tehnice. Cei de pe internet mi-au dat un preț care părea cât de cât OK față de centrul autorizat, dar am constatat că data de fabricație a anvelopelor era undeva la 2022 – 2021”, a spus un șofer.
Sfaturile polițiștilor
Polițiștii recomandă șoferilor să achiziționeze anvelope doar din magazine autorizate, care oferă garanție și permit returnarea produsului în cazul în care nu sunt mulțumiți de acesta. De asemenea, este important să verificăm dacă anvelopele de iarnă sunt marcate cu literele „MS” (Mud and Snow), pentru a ne asigura că sunt destinate sezonului rece.
Șoferii care nu își schimbă anvelopele pentru sezonul rece riscă amenzi între 1.485 și 3.300 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare.
Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în România
Amintim că în România, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, iar nerespectarea acestei reglementări poate atrage amenzi substanțiale.
Mulți șoferi nu sunt pe deplin informați despre marcajele și cerințele legale referitoare la anvelopele de iarnă, expunându-se astfel riscului de a primi sancțiuni din partea autorităților.
Conform legislației românești, pentru a fi considerate legale, anvelopele de iarnă trebuie să fie marcate cu simbolul M+S (Mud+Snow), ceea ce indică faptul că acestea sunt potrivite pentru condițiile specifice drumurilor de iarnă. Mai multe puteți citi aici.