Obligatoriu pentru românii care stau la casă. Legislația din România prevede condiții specifice cu privire la distanțele minime la care se poate amplasa un coș de fum față de proprietatea vecină.

Legislația din România prevede condiții specifice pentru românii care stau la casă

Mai precis, coșul de fum trebuie amplasat la o distanță minimă de 1,5 metri de limita proprietății, potrivit legilor în vigoare. Măsura este una importantă, deoarece are scopul de a preveni problemele legate de fum. Nerespectarea normale poate afecta confortul și sănătatea vecinilor, iar acest lucru atrage sancțiuni din partea statului.

Există reguli și cu privire la modalitatea în care coșul de fum este proiectat și construit. Trebuie asigurată o bună dispersie a fumului și gazelor arse. În acest fel, sunt evitate posibile conflicte sau reclamații din partea vecinului.

Un alt aspect esențial este înălțimea coșului de fum

Totodată, există mai multe aspecte esențiale care trebuie luate în considerare. Mai precis, coșul de fum trebuie să depășească acoperișul cu cel puțin 40 cm pe latura sa cea mai scurtă.

În același timp, trebuie să fie la cel puțin 60 cm deasupra oricărei structuri de acoperiș care se află pe o rază de 3 metri de la coșul de fum.

Vârful coșului trebuie să fie cu un metru peste aticul terasei, în cazul în care distanța față de alte structuri este mai mare de 8 metri pe orizontală.

case, casa la curte
SURSA FOTO: Dreamstime

Cerințele sunt esențiale pentru a asigura o bună evacuare a fumului și a gazelor arse

Măsurile asigură acumularea fumului în spații nedorite. Astfel, cerințele sunt esențiale pentru a asigura o bună evacuare a fumului și a gazelor arse.

Trebuie menționat și că nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni severe din partea autorităților.

Autoritățile locale pot dispune demolarea și reconstrucția coșului

În cazul nerespectării normelor, autoritățile locale pot dispune demolarea și reconstrucția coșului de fum dacă nu respectă regulile. Cei vizați pot primi o lovitură financiară dură în acest cazuri.

Mai mult, pot apărea și conflicte cu vecinii. Ei ar putea depune plângeri în cazul în care fumul emis le afectează confortul sau sănătatea.

Este esențial să consulți un specialist

Cei care doresc să evite astfel de probleme ar trebuie să consulte un specialist și să se asigură că proiectul respectă toate cerințele impuse de legea din România.

Respectarea normelor legale referitoare la amplasarea și construcția coșului de fum este esențială pentru toți cei care construiesc o casă.