Specialistul în finanțe Alexandru Chirilă spune că românii trebuie să urmeze mai mulți pași în momentul în care primesc banii din salariu. Mai precis, este vorba despre niște măsuri pentru economisirea banilor. În acest fel, spune specialistul, vom avea un grad mai mare de siguranță și libertate.
Românii trebuie să urmeze mai mulți pași în momentul în care primesc banii din salariu
Alexandru Chirilă subliniază că „suferim cel mai mult”, deoarece „facem investiții atunci când nu trebuie și asumăm riscuri pe care nu le înțelegem”.
„Aici suferim cel mai mult, pentru că facem investiții atunci când nu trebuie și asumăm riscuri pe care nu le înțelegem, iar principiile sunt, de fapt, destul de simple. Și anume, am venituri lunare, economisesc, iar dacă nu reușesc să economisesc, nu am altă variantă decât să-mi cresc veniturile. Asta poate însemna să renegociez contractul de muncă, dar marja de creștere este limitată. Pot munci mai multe ore sau îmi pot găsi un alt job.
Practic, posibilitatea de a-mi crește veniturile este limitată. De asemenea, am posibilitatea să-mi scad cheltuielile, însă și aici pot face economii doar într-o anumită marjă, pentru că tot trebuie să locuiesc undeva, să mănânc și să ajung la muncă”, a explicat specialistul la Antena 3.
Din punct de vedere al managementului finanțelor personale, spune specialistul, trebuie crescut „prea mult standardul de viață”, astfel încât să existe venituri care să poată fi crescute.
Totodată, în acest moment intervine economisirea. Aceasta trebuie realizată până când există următoarele:
- un fond de urgență;
- un fond de siguranță.
După ce a făcut economii pentru 6-12 de luni, un om ar trebui să se gândească la investiții
Acești bani sunt resursele care pot fi folosită dacă este pierdută sursa de venit. Specialistul a mai subliniat că în șase luni un om poate să își găsească un alt loc de muncă, care să corespundă din punct de vedere al salariului, șefului și companiei, fără să fie nevoit să facă compromisuri.
După ce a făcut economii pentru 6-12 de luni, un om ar trebui să se gândească la investiții, spune specialistul. Fără acestea, inflația în capitalism erodează valoarea banilor.
„Din punct de vedere al managementului finanțelor personale, trebuie să nu-mi cresc prea mult standardul de viață, astfel încât să am venituri pe care să le pot crește. De aici, trebuie să economisesc. Până când? Până când am un fond de urgență și un fond de siguranță. Asta înseamnă că acești bani sunt resursele pe care le pot accesa dacă îmi pierd sursa de venit.
Statistic vorbind, este dovedit că, în șase luni, un om poate să își găsească un alt loc de muncă, care să corespundă din punct de vedere al salariului, șefului și companiei, fără să fie nevoit să facă compromisuri.
Ce fac după ce economisesc pentru 6-12 luni? Următorul pas este să investesc, pentru că, fără investiții, inflația în capitalism erodează valoarea banilor”, a spus Alexandru Chirilă.
Sunt niște concepte pe care spunem că le înțelegem, dar pentru că nu sunt puse cap la cap într-un singur plan, nu avem reperele necesare ca să acționăm, a mai indicat specialistul.