Dacă ați cumpărat ceva online sau prin telefon și ați plătit cu un card de credit, probabil că vi s-a cerut codul de securitate al cardului. Aceasta este o serie scurtă de cifre, de pe cardul fizic, care diferă de numărul cardului de credit. Furnizarea acestui cod oferă o siguranță suplimentară că informațiile de plată nu sunt utilizate în mod fraudulos.
Codul de securitate de pe cardul de credit
Potrivit Bankrate, codul de securitate de pe cardul de credit este format din trei sau patru cifre, fiind un cod unic pentru cardul vostru.
Codul de securitate poartă câteva nume diferite, în principal:
Numărul de verificare a cardului (CVV)
Numărul codului de verificare a cardului (CVC)
Numărul de identificare a cardului (CID)
Comercianții nu au voie să stocheze codurile de securitate ale cardului
Acest număr este tipărit pe card și nu poate fi găsit prin contul de card de credit online sau pe oricare dintre documentele cardului de credit.
Deoarece acest cod de securitate se află numai pe cardul fizic, comercianții pot solicita CVC atunci când plătiți online sau prin telefon pentru a verifica dacă sunteți în posesia cardului.
Comercianții nu au voie să stocheze codurile de securitate ale cardului de credit după ce încheie tranzacțiile. Deci, deși hoții ar putea fura numerele cardurilor de credit dacă sparg înregistrările electronice ale unui comerciant cu amănuntul, nu ar trebui să poată accesa codurile de securitate.
De ce sunt importante codurile de securitate de pe cardul de credit
Codurile de securitate oferă un nivel suplimentar de protecție în păstrarea confidențialității informațiilor cardului de credit. Comercianților li se interzice să stocheze datele personale CVV.
Deci, dacă vi se cere să verificați codul de securitate, comerciantul vrea să se asigure că aveți cardul în mână.
Când aveți nevoie de codul de securitate al cardului
Veți avea nevoie de codul de securitate al cardului de credit atunci când cumpărați ceva online sau prin telefon. Nu toți comercianții solicită codul în aceste cazuri, dar mulți o fac pentru securitate suplimentară.
În general, aveți nevoie de codul de securitate la momentul în care furnizați informațiile cardului de credit într-o aplicație de plată mobilă, cum ar fi Apple Pay sau Google Pay, dar nu trebuie să dați codul de fiecare dată când plătiți pentru ceva cu un portofel digital.
Nu trebuie să introduceți codul de securitate când plătiți la un terminal de card. Dacă acordați unui comerciant permisiunea de a păstra informațiile cardului vostru în dosar și de a debita achizițiile viitoare de pe card, nu trebuie să furnizați manual codul de securitate pentru fiecare tranzacție următoare.
Cum să păstrați informațiile cardului în siguranță
Codurile trebuie cunoscute numai de deținătorii de card pentru ca această funcție de securitate să funcționeze. Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja informațiile cardului de credit:
Plata cu un portofel digital, metoda cipului și PIN-ul cardului sau un număr virtual de card de credit poate fi o plasă de siguranță suplimentară dacă datele voatre sunt expuse skimmer-urilor sau infractorilor cibernetici.
Nu lăsați cardul de credit pe mâna altor persoane și nu-l lăsați niciodată într-un loc public.
Înainte de a face cumpărături online, verificați dacă site-urile sunt securizate. Verificați dacă adresa site-ului începe cu „https” și dacă în dreptul adresei URL apare o pictogramă cu lacăt.
Nu introduceți informații despre cardul de credit pe un computer public sau prin rețele publice Wi-Fi.
Nu furnizați informații despre cardul de credit persoanelor necunoscute care vă sună la telefon – chiar dacă ID-ul apelantului pare corect. Infractorii pot manipula ID-ul apelantului. Dacă doriți să plătiți ceva prin telefon, este indicat să sunați singur comerciantul.
Asigurați-vă că cardul de credit nu este vizibil în fotografiile pe care le postați online.
Dacă stocați informații despre cardul de credit pe telefon, setați telefonul să se blocheze imediat când nu îl utilizați și protejați-l cu o parolă puternică sau autentificare biometrică.
Profitați de serviciile de securitate oferite de emitentul cardului de credit, cum ar fi monitorizarea creditului și alertele de cont pentru tranzacții neobișnuit de mari sau activități suspecte în cont.
Dacă credeți că informațiile contului au fost compromise, anunțați imediat emitentului cardului, astfel încât acesta să vă trimită un card nou.