Noi taxe pentru românii care merg în Bulgaria

Începând cu 1 septembrie, toate autovehiculele și camioanele care intră în Bulgaria sunt supuse unei taxe de dezinfecție pentru prevenirea pestei micilor rumegătoare, conform informațiilor furnizate de Rador Radio România.

Această măsură a fost implementată de autoritățile bulgare la toate punctele de frontieră, ca răspuns la răspândirea pestei micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă ce afectează în principal ovinele și caprinele.

Pe parcursul verii, dezinfectarea era gratuită, dar în prezent, vehiculele cu o greutate sub 3,5 tone vor achita 2 euro pentru dezinfecție, în timp ce camioanele vor plăti 10 euro.

O parte dintre șoferi sunt nemulțumiți, în timp ce alții consideră că taxa impusă de bulgari este justificată.

Unii șoferi sunt revoltați, alții spun că taxa aplicată de bulgari este una justificată:

  • „Păi să pună şi ai noștri când intră ei la noi, să fie egal.”
  • „Normal că trebuie să profite, să ia niște bani pentru tranzit.”
  • „Și așa stăm la coadă o grămadă să trecem podul.”
  • „Taxe sunt peste tot, în toate țările. E o zonă cu tranzit foarte mare și atunci cu siguranță vor câștiga foarte mulți bani de pe urma acestei taxe.”

Lunar, la bugetul de stat se vor aduna sume considerabile din taxa impusă șoferilor care trec prin vama Giurgiu, cunoscută pentru aglomerația sa. Dezinfecția se va realiza prin pulverizare completă a vehiculelor cu soluție de curățare.

oi ovine
SURSA FOTO: Dreamstime

Această taxă a fost implementată de autoritățile bulgare la toate punctele de frontieră cu România, Grecia, Serbia și Macedonia de Nord.

Agentul cauzator al bolii este un virus ARN

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală extrem de contagioasă care afectează caprele și oile. Se manifestă prin febră, tulburări digestive și respiratorii, iar la nivel morfopatologic apare necroza, eroziunea și ulcerele mucoaselor digestive și respiratorii.

Descrisă pentru prima dată în 1942 în Coasta de Fildes de Gargadennec și Lalanne, PMR s-a răspândit rapid în Africa și Asia. În 1989, a fost identificată și în Egipt și India.

În prezent, PMR este frecvent întâlnită în Africa, Asia de Sud-Est și în unele țări din Orientul Mijlociu.

Agentul cauzator al bolii este un virus ARN din familia Paramyxoviridae, genul Morbillivirus. Acest virus are o rezistență redusă la agenții fizici și chimici. Este distrus în 60 de minute la 50°C și de asemenea de pH-ul extrem, alcool și fenol. Este distrus și de hidroxidul de sodiu 2% în 24 de ore, iar refrigerarea și congelarea contribuie la conservarea sa.

Caprele sunt cele mai sensibile la această boală, în special rasele pitice din Africa de Vest și animalele tinere de 3-18 luni. Deși boala este gravă și poate avea o mortalitate de până la 70% în rândul animalelor infectate, ea nu afectează oamenii. Virusul se transmite în principal prin contact direct între animale și are o rezistență scăzută în mediul extern.