Veste de ultimă oră pentru toți șoferii.

Document obligatoriu la vânzarea acestui tip de vehicul

Un nou proiect legislativ arată că un document va deveni obligatoriu la vânzarea unui autovehicul. De menționat este faptul că măsura vizează doar mașinile cu opt locuri pe scaune, care sunt înmatriculate, sau înregistrate în România.

Astfel, în momentul în care o persoană va dori să vândă o astfel de mașină, trebuie să emită neapărat cumpărătorului un certificat „RAR Auto-Pass”. Potrivit proiectului legislativ, documentul va fi valabil pentru o perioadă de 60 de zile de la eliberare și pentru o singură înmatriculare.

Vânzătorii de autovehicule nu sunt singurii vizați de astfel de măsuri. Potrivit profit.ro, și producătorii de autovehicule vor avea o serie de noi obligații față de Registrul Auto Român. Mai exact, aceștia trebuie să anunțe RAR cu privire la campaniile de rechemare a vehiculelor cu probleme.

Referitor la documentul obligatoriu prevăzut în proiect, Registrul Auto Român va putea elibera, contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane cu peste 8 locuri un certificat numit „RAR Auto-Pass”.

Ce prevede documentul emis de RAR

În ceea ce privește prevederile documentului, certificatul va conține informațiile din baza RAR cu privire la istoricul citirii documentului, implicarea în evenimente care ar fi produs avarii grave la sistemul de direcție, instalația de frânarea sau structura de rezistență a caroseriei.

Astfel, în momentul în care o persoană va dori să vândă un vechiul rutier cu 8 locuri, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piața din România, vânzătorul va remite certificatul în cauză, de care cumpărătorul va avea nevoie. Perioada de valabilitate a certificatului emis de RAR este pentru o perioadă de 60 de zile și este valabil doar pentru o singură înmatriculare.

Proiectul de lege mai prevede faptul că în cazul în care odometrul este defect, vânzătorul are obligația să îl înlocuiască.

Amintim faptul că în urmă cu câteva zile au fost aduse o serie de modificări și la Codul Rutier. Sancțiunile sunt mult mai aspre acum pentru șoferii care încalcă legea. Astfel, viteza excesivă, claxonarea, dar și depășirile în trafic sunt pedepsite.

Mai exact, manevrele periculoase efectuate pe autostradă pot duce la suspendarea permisului chiar și până la 120 de zile. Totodată, unele amenzi s-au și dublat, astfel încât șoferii să nu mai încalce legea.