E lege pentru toți stăpânii de animale. Cine nu se supune va plăti amendă până la 2.400 de lei

Rabia, cunoscută și sub denumirea de turbarea, este o boală fatală care afectează sistemul nervos și se transmite de la animale la oameni. Alexandru Buzdea, medic veterinar, a spus că vaccinul antirabic este obligatoriu pentru animalele care au colți, precum câinii, pisicile și dihori. El a subliniat importanța ca proprietarii de animale să înțeleagă necesitatea acestui vaccin și să își imunizeze animalele anual. Buzdea a adăugat că, deoarece oamenii pot uita, ei sunt reamintiți prin SMS-uri.

„Vaccinul antirabic este obligatoriu pentru animale care au colți: câini, pisici, dihori. E foarte important ca proprietarii de animale să înțeleagă importanța acestui vaccin și să își imunizeze animalele anual. Oamenii mai uită, noi le reamintim prin SMS-uri ”, a spus Alexandru Buzdea.

Luna trecută, a fost raportat un caz de rabie la un câine cu stăpân în București. Animalele infectate cu rabie manifestă schimbări de comportament, precum devenirea timide dacă erau anterior prietenoase sau, dimpotrivă, devin agresive și nu mai manifestă teamă.

De asemenea, acestea pot saliva excesiv. Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că, în toată țara, direcțiile sanitar veterinare desfășoară campanii gratuite de vaccinare antirabică. Aceste campanii au loc între octombrie și decembrie, când medicii de circumscripție merg din poartă în poartă.

„Peste tot în țară, direcțiile sanitar veterinare desfășoară campanii gratuite de vaccinare antirabică. Acestea au loc în perioada octombrie-decembrie, când medicii de circumscripție merg din poartă în poartă”, a declarat Alexandru Bociu, preşedintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

Doar câinii microcipați pot fi vaccinați

Veterinarii pot administra vaccinul antirabic doar în anumite condiții, explică Lilian Banu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Ilfov. Banu a explicat că câinii cu stăpân pot fi vaccinați numai dacă sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS). El a adăugat că, în lipsa microcipului, este necesar să se finalizeze mai întâi aceste proceduri înainte de a efectua imunizarea.

„Câinii cu stăpân pot fi vaccinați numai dacă sunt microcipați și înregistrați în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân). Dacă nu au microcip, facem întâi aceste proceduri, apoi imunizarea” a spus Banu.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor trage un semnal de alarmă. El spune că este extrem de important și obligatoriu ca animalele să fie vaccinate.

„Vaccinul antirabic este esențial, pentru că boala se transmite la om. Noi avem campanii de informare și conștientizare, însă nu există pădure fără uscături. Acolo unde oamenii nu vor să înțeleagă, avem măsuri coercitive”, spune Alexandru Bociu.

Refuzul vaccinării se sancționează cu o amendă între 1.200 și 2.400 de lei pentru persoane fizice și între 6.000 și 12.000 de lei pentru persoane juridice.