Statul vrea banii românilor. Un nou proiect legislativ propus în Parlament extinde obligația de sterilizare, până acum aplicabilă câinilor de rasă comună, și asupra pisicilor din aceeași categorie. Inițiativa, propusă de deputatele PNL Claudia Benchescu-Pecingină și Alina Meclea, susținută de alți șapte parlamentari, prevede sancțiuni aspre pentru nerespectarea acestei măsuri.
Proprietarii de câini sau pisici, obligați să plătească. Conform propunerii, nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. În cazul în care proiectul legislativ va fi implementat, sterilizarea va fi obligatorie pentru câinii și pisicile de rasă comună, cu sau fără stăpân, dar și metișii acestora, cu excepțiile prevăzute de normele metodologice.
Obligatoriu pentru stăpânii de câini și pisici
Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, sancțiuni deja aplicate pentru câinii de rasă comună. În cazul în care legea va fi adoptată, acestea vor fi extinse și asupra pisicilor.
Proiectul introduce și definiții clare pentru categoriile de câini:
- Câine de rasă comună: orice câine fără certificat de origine valabil și drept de reproducție.
- Câine de rasă: orice câine care are certificat de origine valabil și drept de reproducție, conform reglementărilor.
Aceste definiții detaliază ce înseamnă „rasă comună”, termen prezent și în legislația actuală.
„Prin câine de rasă comună se înțelege orice câine care nu are certificat de origine valabil și drept de reproducție, conform reglementărilor. Prin câine de rasă se înțelege orice câine care are certificat de origine valabil și drept de reproducție, conform reglementărilor”, conform proiectului de lege.
În prezent, în normele de aplicare ale actului normativ este definit câine de rasă comună „orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate”.
Deputatele PNL spun că ar fi o soluție salvatoare
Un element al propunerii este și sprijinul financiar oferit de instituțiile statului pentru sterilizarea pisicilor, o măsură care ar putea încuraja respectarea noilor reglementări și ar reduce numărul de animale abandonate.
„Campaniile de sterilizare gratuită, prin parteneriate cu clinici veterinare și organizații nonguvernamentale, reprezintă o soluție salvatoare (…), singura prin care ne asigurăm că atât cetățenii, cât și animalele nu sunt în pericol. Este cea mai umană și mai inteligentă metodă de a înlătura riscurile sociale și de a proteja animalele de chinurile prin care trec după abandonarea lor în spații publice”, susțin deputatele PNL Claudia Benchescu-Pecingină și Alina Meclea.
Proiectul modifică Ordonanța de Urgență nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Dacă va fi adoptat, va extinde sancțiunile și obligațiile la o nouă categorie de animale