Obligatoriu pentru toți cei care au cont la bancă. Trebuie să verificați lună de lună!

Un alt studiu realizat de Chase a constatat că 87% dintre americani își folosesc aplicația bancară, cel puțin o dată pe lună.

Dar, odată cu creșterea serviciilor bancare online și mobile, vine și o creștere a criminalității cibernetice. Potrivit FBI, peste 4 miliarde de dolari au fost pierdute din cauza criminalilor cibernetici doar în 2020. Asta înseamnă că este mai important ca niciodată să te asiguri că te protejezi pe tine și banii tăi.

„Am vorbit cu mulți clienți care nu pot spune când s-au uitat ultima dată pe extrasul lor bancar”, a declarat Nicole W., casier la Chase Bank.

Iată ce recomandă el persoanelor care folosesc servicii bancare online sau mobile, pentru a-și păstra conturile în siguranță, conform aol.com.

Utilizați o parolă puternică

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face este să aveți o parolă slabă. Ultimul lucru pe care îl doriți este să utilizați o parolă precum 111111 sau 123456. Acest lucru va face mult mai ușor pentru infractori să obțină acces la conturile voastre.

„Folosiți parole aleatorii pentru fiecare dintre conturile online”, a spus Nicole. „Dacă este posibil, nu utilizați niciodată aceeași parolă pentru mai mult de un cont. De asemenea, aș sugera să o faceți cât mai lungă și cât mai puternică posibil. Folosiți litere mici și mari, cifre și caractere speciale”, explică el.

Dacă utilizați parole diferite pentru fiecare cont online, poate fi dificil să vi le amintiți pe toate. Deși le-ați putea nota și depozita într-un loc sigur în casă, există și seifuri online de stocare a parolelor disponibile. Nicole recomandă frecvent 1password.com prietenilor și familiei.

Utilizați autentificarea cu doi factori

Chiar dacă aveți o parolă puternică, există șansa ca hackerii să aibă acces. De aceea, multe organizații folosesc acum autentificarea cu doi factori. Acest lucru adaugă un nivel suplimentar de securitate contului bancar.

„Dacă vi se oferă posibilitatea de a utiliza autentificarea cu doi factori, faceți-o”, a spus Nicole. ”Veți avea o parolă ca prim strat de apărare, iar apoi veți primi un cod special trimis la numărul vostru de telefon. Deși vi se poate pirata parola, va fi mult mai dificil să vi se pirateze și codul special”, explică el.

Fiți atenți la ce dați click online

Potrivit revistei Security, în 2023 au fost trimise 1,76 miliarde de e-mailuri de tip phishing, ceea ce a reprezentat o creștere de 51% față de anul precedent. Criminalii cibernetici vor face tot posibilul pentru a vă putea descoperi informațiile sensibile.

„Fii atent când faci ceva online”, a spus Nicole. ”Vizitați doar site-uri în care aveți încredere și deschideți numai e-mailuri de la persoane pe care le cunoașteți. Adesea, hoții vor folosi e-mailuri de phishing în încercarea de a vă face să faceți click pe linkuri care le oferă acces la dispozitivul vostru. Când au succes, sunt șanse mari să vă descopere informațiile personale”, adaugă el.

Evitați rețelele Wi-Fi publice

Există momente în care trebuie să utilizați aplicația băncii când sunteți la cumpărături, dar cel mai bine este să evitați acest lucru. Utilizarea unei rețele nesecurizate poate face mult mai ușor pentru cineva să urmărească ceea ce faci.

„Când trebuie să vă conectați și să vă verificați contul bancar, încercați să faceți acest lucru acasă, din rețeaua securizată”, continuă Nicole. „Folosirea rețelei Wi-Fi publice este nesigură și oricine are abilitățile potrivite vă poate fura numele de utilizator și parola după ce apăsați pe Trimitere”, avertizează el.

Dacă aveți nevoie să accesați frecvent conturile financiare în timp ce sunteți în deplasare, luați în considerare înscrierea la o rețea privată virtuală (VPN) pe telefon. Chiar dacă vă aflați într-o rețea Wi-Fi publică, VPN-ul va oferi un nivel de criptare pentru a vă păstra informațiile personale în siguranță.

Configurați alerte de cont

Majoritatea instituțiilor financiare vor oferi posibilitatea de a vă înscrie pentru alerte text sau e-mail dacă există o activitate neobișnuită în contul vostru. Odată cu creșterea inteligenței artificiale, detectarea fraudelor va deveni și mai ușoară.

„În urmă cu zece sau 15 ani, majoritatea oamenilor își verifica extrasul de cont lunar pentru a vedea dacă ceva părea deplasat”, a adăugat Nicole. ”Asta a creat ineficiențe pentru urmărirea tranzacțiilor frauduloase. Astăzi, dacă observăm că o tranzacție a fost efectuată într-o locație în care nu vă aflați frecvent, vă putem trimite o alertă, astfel încât să puteți aproba sau respinge tranzacția”, mai spune Nicole.

Urmăriți ce distribuiți online

Având în vedere că rețelele de socializare reprezintă o parte mare din viața multor oameni, este important să fii conștient de informațiile pe care le distribui.

„Mulți oameni ar putea să nu se gândească la aspectele negative ale partajării informațiilor online, dar unele lucruri pot fi folosite pentru a construi un profil asupra unei persoane”, a explicat Nicole. „De exemplu, ați împărtășit vreodată ceva despre ziua de naștere a copilului? Dacă profilul de socializare este public, oricine are acces la numele și ziua copilului. Aceste informații pot fi folosite de infractori”, susține el.