Planificarea pensionării poate fi stresantă când luați în considerare toate cheltuielile cu un venit fix. Dar ați putea planifica din vreme pensionarea pentru a vă asigura viitorul din punct de vedere financiar.
Ce ar trebui să faceți pentru a nu mai avea griji la pensie? În primul rând, scăpați de datoriile mari
Mulți se întreabă, totuși, dacă merită să economisească pentru momentul când vor ieși la pensie. Site-ul FinanceBuzz dezvăluie care sunt avantajele ieșirii la pensie, pe baza sfaturilor unor pensionari. Cel mai important, susțin aceștia, este că acum se pot bucura de timpul pe care îl au la dispoziție, realizând tot ce nu au apucat să facă pe vremea când erau în activitate.
Dacă vă întrebați care sunt avantajele pensionării, Financebuzz explică acum principalele binefaceri, după ce a consultat mai mulți pensionari.
1. Timpul tău este, în sfârșit, numai al tău!
Te-ai săturat să aștepți weekend-ul pentru a face tot ce dorești și a scăpa de stresul telefoanelor de la șefi? Din momentul în care te pensionezi, nu mai ești la dispoziția altcuiva. În schimb, vă puteți programa în timpul așa cum vă doriți, făcând ceea ce doriți.
2. Poți dedica timp și energie unui anumit proiect
Încercați de câțiva ani să scrieți o carte sau aveți un tablou la care dați cu pensula de luni de zile, încercând să-l terminați? La pensie, toată energia și timpul pe care obișnuiați să le dedicați slujbei pot merge către o activitate care vă aduce satisfacție și vă relaxează.
3. Poți avea jobul care îți place, nu pentru că ai nevoie de un salariu mare
În timpul vieții profesionale, probabil că ați fost nevoiți să munciți mai mult pentru a câștiga un salariu mare, nu neapărat din plăcere. Dar odată ce v-ați creat un fond solid de economii pentru pensii, aveți posibilitatea de a alege un loc de muncă, poate cu jumătate de normă, care vă place, făcând asta din pasiune. De exemplu, puteți ajunge educator la o grădiniță sau puteți lucra pentru o organizație non-profit.
4. Voluntar pentru o cauză care te pasionează
Înainte de ieșirea la pensie, găsirea timpului necesar pentru a face voluntariat s-ar putea să vă facă să vă simțiți mai degrabă epuizat, decât împlinit. Ca pensionar, nu trebuie să limitați orele de voluntariat în timpul liber. În schimb, puteți face voluntariat în orice moment al zilei.
5. Nu mai trebuie să te lupți pentru promovare
Odată ce te pensionezi, ai scăpat de stresul de zi cu zi al mersului la serviciu. Nu doar pentru că nu mai lucrezi non-stop, ci și pentru că nu mai ești în competiție constantă cu colegii, așteptând să fii promovat sau să primești o primă după ce ai muncit pe brânci.
6. Petreci mai mult timp alături de cei dragi
În ciuda eforturilor depuse pentru a te vedea cu prietenii și membrii familiei cât timp ai avut un job, nu de puține ori s-a întâmplat să anulați aceste întâlniri pentru că nu ați finalizat la timp anumite dosare puse în brațe de șefi. La pensie, puteți sta când vreți și cât vreți alături de familie și de prieteni.
7. Puteți face cursuri care să vă aducă anumite satisfacții
O mulțime de colegii comunitare oferă cursuri personalizate pentru pensionari, adesea la un preț redus. Dacă ți-ai dorit întotdeauna să înveți să pictezi sau o a doua limbă, acum este momentul!
8. Puteți călători când vreți
Dacă în vremea când munceați aveați nevoie de tot felul de scheme pentru a vi se permite măcar
o săptămână liberă în afara concediului, la pensie sunteți propriul stăpân! De exemplu, puteți pleca din oraș la mijlocul săptămânii, când prețurile hotelurilor sunt mai mici, în loc să evadați în week-end, grăbindu-vă să ajungeți înapoi la serviciu.
9. Vă puteți lua adio de la ”sindromul impostorului”
Chiar dacă sunteți un as la locul de muncă, cu greu puteți scăpa de teama că nu sunteți atât de bun pe cât ar trebui, iar colegii vă consideră, adesea, slab pregătit pentru funcția pe care o dețineți. Deși există modalități de a rezolva ”sindromul impostorului” și alte tipuri de anxietate legate de muncă, nimic nu se compară cu senzația de eliberare pe care o ai în momentul în care ieși la pensie. Nimeni și nimic nu te mai poate stresa!
10. Nu mai ești responsabil pentru nimeni!
La locul de muncă, probabil că ai fost responsabil în fața managerului, clienților și colegilor, care se bazează pe tine pentru a-ți duce la bun sfârșit partea dintr-un proiect. Dacă ai fost manager, a trebuit să jonglezi cu programele și obiectivele altor oameni. Dacă te-ai săturat de stresul de a-i verifica pe alții, în timp ce tu însuți ești supravegheat, pensionarea nu vine cu manageri și șefi. Acum nu mai trebuie să dai socoteală în fața nimănui!