Românii care stau la casă și au multe plante în curte trebuie să știe cum să le îngrijească bine. Pentru evitarea insectelor și a bolilor fungice, trebuie acordată o atenție sporită trunchiurilor copacilor.
Ce trebuie să facă cei care au casă la curte?
Ce trebuie să facă cei care au casă la curte? Cu siguranță ai văzut măcar o dată un om vopsind trunchiul unui copac în alb. Mulți arbori au trunchiul dat cu var, aceasta fiind o practică agricolă veche.
Ea are beneficii majore pentru pomi, fiind o barieră împotriva insectelor și a bolilor fungice.
Varul funcționează ca un scut natural, împiedicând invazia insectelor care ar putea periclita sănătatea și creșterea pomului. Pe lângă acest aspect, datorită caracteristicilor sale alcaline, varul poate să împiedice proliferarea ciupercilor și a altor organisme patogene.
Un aspect frecvent neglijat este că varul alb contribuie la reflectarea luminii solare.
Această caracteristică devine esențială în momentele de tranziție climatică, cum ar fi primăvara, când fluctuațiile de temperatură pot afecta integritatea scoarței arborilor.
Reflectarea luminii solare contribuie la evitarea supraîncălzirii trunchiului, reducând riscul de crăpare sau alte deteriorări.
De asemenea, în nopțile reci de primăvară, când temperaturile pot coborî sub pragul de îngheț, varul poate ajuta la menținerea unei temperaturi constante în trunchi, oferind protecție împotriva înghețului pentru copac.
Varul poate preveni scurgerea de sevă
Vopsirea pomilor poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în închiderea micilor răni sau tăieturilor de pe trunchi, împiedicând infecțiile și scurgerea sevei.
Această metodă ajută la menținerea structurii intacte a copacului și la stimularea unei creșteri sănătoase.
Metoda corectă de aplicare a varului
De regulă, varul se diluează cu apă până când se obține o consistență adecvată pentru aplicare, fiind întins pe trunchiul și ramurile principale ale pomilor, cu atenție să se evite contactul cu frunzele și mugurii.
Atunci când vopsești trunchiul unui copac în alb, asigură-te că vopsești cel puțin până la 18 de inci deasupra solului.
Dacă primul strat de vopsea pare prea subțire, poți adăuga un al doilea. Poți aplica vopseaua folosind pensule, bureți sau cârpe de pânză. De asemenea, poți să pulverizezi vopseaua albă pe copac, dar probabil va trebui să aplici două straturi.
Cea mai bună perioadă pentru văruirea pomilor este înaintea venirii sezonului cald. Mai precis, la finalul iernii sau la începutul primăverii.
Vopseaua pe bază de latex este ideală deoarece nu se va crăpa pe măsură ce se dilată, ceea ce ar putea din nou lăsa pomul vulnerabil la infestările cu dăunători. Pentru a asigura o protecție continuă, reaplicați varul anual.