În Codul Rutier este specificat clar că toți conducătorii auto trebuie să respecte anumite reguli, dar foarte mulți aleg să le ignore.
Începând cu 16 iunie 2023, a intrat în vigoare o reglementare existentă deja, dar aplicată mai amplu. Conform unei legi publicate în Monitorul Oficial, toți șoferii din România sunt obligați să folosească faza scurtă a farurilor pe toate drumurile publice.
Legea impune faza scurtă a farurilor pe toate drumurile publice
Începând cu 16 iunie 2023, Legea 168/2023 impune utilizarea fazei scurte a farurilor pe toate drumurile publice din România. Acest lucru e valabil fie că vorbim de șosele naționale, județene, autostrăzi, drumuri expres sau europene. Conform acestei reglementări, șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire. Ele sunt cunoscute și sub numele de faza scurtă. Acest lucru este obligatoriu și în timpul zilei pe drumurile naționale și județene.
Specialistul în conducere defensivă Titi Aur a subliniat necesitatea unor campanii de educare și protecție pentru a crește conștientizarea șoferilor. El a subliniat că utilizarea farurilor aprinse poate contribui semnificativ la salvarea vieților pe drumuri.
Greșeala pe care o fac șoferii români
Mulți români continuă să comită această greșeală, neaprinzând farurile nici măcar în condiții de vizibilitate redusă. Titi Aur a menționat că, în prezent, utilizarea fazei scurte este obligatorie.
”În prezent este obligatoriu să mergi cu faza scurtă. Mulți spun că dacă au lumini de zi, nu mai e nevoie să meargă cu faza scurtă. E adevărat, dar pe o vreme urâtă, la o mașină la care ai lumini de zi, automat se aprinde faza scurtă și te obligă să mergi cu faza scurtă. E foarte important ca mașina din față să fie vizibilă. E o mare diferență între o mașină cu faruri aprinse și alta fără faruri aprinse, pe cea din urmă aproape că nu o vezi“, a spus Titi Aur, la DC News.
Titi Aur a subliniat importanța utilizării luminilor
Titi Aur a subliniat importanța utilizării luminilor în timpul depășirilor. El a menționat că o mașină cu faza scurtă aprinsă este mult mai ușor de observat din sens opus. Din păcate, multe accidente grave sunt cauzate de lipsa vizibilității.
Conform statisticilor Uniunii Europene, România se află printre ultimele locuri în clasamentul siguranței rutiere. În fiecare an, aproape 100 de decese sunt raportate din accidente în care nu sunt respectate reglementările fundamentale de siguranță.