Ce trebuie să faci dacă ai vecini gălăgioși?
Dacă ai vecini gălăgioși, care dau muzică tare, strigă sau folosesc bormașina în mod regulat, îți reamintim că toți trebuie să respectăm liniștea celor din jur. Dacă vecinii tăi fac zgomot și te deranjează, ei sunt obligați să înceteze imediat când sunt rugați.
Dacă situația persistă și vecinii tăi continuă să te deranjeze, există reguli și sancțiuni pentru astfel de comportamente „neprietenoase”. Este important să înțelegem că legea reglementează responsabilitatea pentru cei care nu respectă liniștea și îi deranjează pe ceilalți locatari. În concluzie, ai dreptul la liniște în propria locuință. Există măsuri legale pe care le poți lua în cazul în care vecinii tăi nu respectă această regulă de bună conviețuire:
Articolul 1.349, Răspunderea delictuală,
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
Termenul „reguli de conduită” poate însemna reguli legale, norme interne din condominii sau alte reguli obișnuite aplicabile. Pentru a înțelege mai bine, dacă ai vecini zgomotoși, ei pot fi responsabili civil, contravențional sau penal în anumite situații, conform îndrumărijuridice.eu.
Programul de liniște
Conform Legii nr. 61/1991, este interzis să tulburi liniștea vecinilor în anumite intervale de timp. Aceste intervale sunt între orele 22:00 – 8:00 și între 13:00 – 14:00.
Tulburarea liniștii poate fi provocată de orice persoană prin producerea de zgomote puternice, larmă sau prin folosirea intensă a oricărui instrument muzical. Aceste activități sunt interzise în localuri, în sediile firmelor, în locuințele persoanelor fizice și în orice alt loc situat în clădiri destinate locuințelor și în imediata vecinătate.
Poți fi amendat și dacă faci gălăgie în afara programului de liniște
Atenție! Dacă faci zgomot în afara orelor de liniște, tot poți fi sancționat contravențional.
În urmă cu cinci ani, legea a fost modificată pentru a include și ce se întâmplă dacă deranjăm vecinii în afara orelor de liniște stabilite. Astfel că, cei care organizează petreceri zgomotoase, care deranjează vecinii, riscă să primească amenzi între 2.000 de lei și 3.000 de lei.
Pentru cei care repetă aceeași ofensă în decurs de 24 de ore, amenda poate ajunge până la 6.000 de lei. Se pot cere 150 de ore de muncă în folosul comunității.