Uniunea Europeană (UE) a implementat miercuri, 3 iulie, noua directivă privind obligativitatea atașării capacelor de sticle. Până acum, cerința care i-a nemulțumit pe oameni și a provocat mult stres era doar o recomandare.
UE a implementat miercuri, 3 iulie, noua directivă privind obligativitatea atașării capacelor de sticle. Totuși, schimbarea i-a nemulțumit pe oameni și a provocat mult stres.
UE a implementat noua directivă privind obligativitatea atașării capacelor de sticle
După implementarea pe întregul continent, mulți consumatori sunt nemulțumiți de noul design. Oamenii s-au plâns pe rețelele de socializare de faptul că noul capac îi lovește în față și fac băuturile mai greu de turnat.
Alții s-au arătat furioși că nu pot desprinde capacele. Rețeaua de socializare X este plină de exemple în care consumatorii își exprimă nemulțumirea și confuzia față de această măsură controversată, scrie Euronews.
De exemplu, un utilizator a subliniat faptul că „aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani”.
Până acum, pe piața UE mai puteau fi găsite frecvent și ambalaje fără acest design considerat inutil de mulți. Totuși, din data de 3 iulie, toate statele UE trebuie să elimine treptat capacele libere pentru sticlele de plastic de până la trei litri.
Coca-Cola a fost unul dintre primii care au adoptat această schimbare
Coca-Cola a fost unul dintre primii care au adoptat această schimbare. Gigantul a lansat designul în întreaga Europă. Totuși, celebrul producător, ca și alte mari companii producătoare de băuturi, nu a fost de la început deschis la schimbarea designului sticlelor.
În momentul în care UE a anunțat pentru prima dată normele care impuneau schimbarea, în 2018, aceste companii au ripostat. Ele subliniau faptul că măsura va duce la o creștere a cantității de plastic și va fi costisitoare pentru producători. Spre nemulțumirea multora, Uniunea Europeană nu a ținut cont de aceste plângeri.
Schimbarea are așa-zise rațiuni ecologice
Potrivit sursei menționate, măsura ar avea rațiuni ecologice. Măsura face parte dintr-o directivă a UE anunțată în 2018 care ar viza reducerea deșeurilor de plastic de unică folosință.
Capacele libere sunt interzise ca parte a unui plan mai amplu de combatere a deșeurilor de plastic în Europa.
Statele membre ale UE sunt libere să își stabilească propriile cerințe de proiectare. Totuși, capacele trebuie să fie atașate obligatoriu „la recipiente în timpul etapei de utilizare prevăzută a produselor”.