Anunț pentru românii care au centrală de apartament! Facturile la gaz ar putea crește considerabil, dacă nu faceți aceste lucruri. Despre ce este vorba?
Anunț pentru românii care au centrală de apartament! Iarna aceasta, facturile la gaz ar putea fi foarte mari, dacă nu apelați la aceste trucuri.
Sfaturi pentru facturi mai mici în sezonul rece
Cei de la E.On România au oferit câteva sfaturi pentru a avea facturi mai mici atât la gaz, cât și la curentul electric. Unul dintre aceste ar fi să reduceți temperatura cu un grad la termostat. Astfel, veți economisi 6% din consumul de gaz.
Aceștia precizează că noaptea, ați putea ține o temperatură mai mică. Pentru un somn liniștit și odihnitor, este suficient ca în cameră să fie 18 grade Celsius. Mulți români nu sunt însă de acord și susțin că au nevoie de cel puțin 21 de grade pentru a se simți confortabil.
„Reducem temperatura setată la termostat cu un grad care ne poate salva până la 6% la consumul de gaz. Se spune că noaptea, e sănătos să dormim pe 17-18°C, o temperatură ideală și dacă lipsim de acasă câteva ore bune”, este sfatul celor de la E.On România.
Un alt sfat este să nu acoperiți niciodată caloriferele. Radiatoarele trebuie să aibă mereu locul liber. În caz contrar, căldura va fi obturată inutil.
De asemenea, nu ar trebui să obturați căldura nici în alte moduri, de exemplu cu mobilă pusă prea aproape de sursele de căldură.
„Nu acoperim radiatoarele cu rufe sau perdele. Căldura emisă de acestea este obturată inutil, iar centrala va funcționa mai mult doar pentru a ridica temperatura din încăpere la cea setată de termostat”, spun experții.
Cei de la E.On România mai sfătuiesc ca atunci când gătiți, să folosiți vase de aceeași dimensiune cu ochiurile aragazului sau diametrul plitelor.
Centralele de apartament pot exploda oricând
Centralele de apartament pot exploda oricând din cauza neglijenței oamenilor.
De exemplu, unele persoane nu achiziționează accesoriilor destinate controlului temperaturii ambientale (termostate, cronotermostate cu funcții de programare a temperaturilor pentru perioada zilei și pe timpul nopții sau sonde de exterior), punându-și viața în pericol.
Utilizarea lor contribuie la optimizarea performanței centralei de apartament. Sunt importante și filtrele magnetice pentru agentul termic și filtrele anticalcar pentru că țevile din România sunt vechi și ruginite, iar apa este dură.
În plus, când pleacă de acasă, deconectează centrala termică de la priză. O mare greșeală!
Când centrala termină este în priză, funcționează sistemul de protecție împotriva înghețului, prevenind astfel problemele legate de încălzire în sezonul rece și de blocarea în perioadele calde.