Canicula de afară ne împinge spre soluții alimentare cât mai sănătoase. Doamne ferește să mănânci carne grea pe vremea asta. Poți, dar pe riscul sistemului tău cardio-vascular. Așa că am ajuns în Hala Obor pentru a vedea ce varietăți de pește găsim. Am cunoscut o familie care ține două tarabe cu astfel de produse. Familia Cartof care vinde pește proaspăt. Așa am aflat ce este prerăcirea la capturile proaspete și care este importanța ei. Dacă ai răbdare și citești, afli și tu din acest nou episod de „Antreprenor de Obor”.
Temperaturile ridicate din această perioadă vin la pachet și cu multiple riscuri pentru sănătate. Cele mai periculoase și cu efect imediat sunt cele care vizează sistemul cardio vascular. În Japonia, spre exemplu, există chiar un serviciu național de avertisment pentru risc crescut de AVC în zonele cu caniculă și umiditate scăzută a aerului. Ceva similar cu sistemul nostru Ro-alert.
Medicii recomandată să ne menținem o bună stare a sănătății în această perioadă printr-o alimentație sănătoasă: fructe, legume și hidratare constantă. De asemenea, sunt recomandate cărnurile mai ușoare, iar cele mai potrivite sunt cele reprezentate de pește și fructe de mare. Cercetările arată că oamenii care consumă mult pește au un risc mai mic de a face un accident vascular cerebral, infract sau să dezvolte boli ale inimii.
Cu toate acestea, în 2019 consumam anual, în medie, doar opt kilograme de pește pe cap de locuitor. Asta în condițiile în care în care în Italia sau Spania se ajunge la 15 kilograme anual pe cap de locuitor.
Stoica zis „Cartof“, investiție de 20.000 de euro într-o afacere cu pește
În acest context, caniculă și nevoia de a căuta variante sănătoase pentru masă, am ajuns într-un nou periplu în Hala Obor. Și așa a apărut încă un episod din seria „Antreprenor de Obor”, dedicat unui comerciant de pește.
Pe Bogdan Stoica toată lumea îl știe în Hală de „Cartof“. Îmi spune că apelativul îl are din copilărie, dar nu știe de unde vine. Ține, împreună cu soția și tatăl său, două tarabe de pește în Hala Obor. Sunt așezate față în față și au în total 40 de metri pătrați. Are și doi angajați: Vrăjeală și Porumbelul. „Îi cheamă Dan și George, dar așa îi alint eu. Sunt foarte muncitori și buni vânzători“, îmi spune proprietarul micii afaceri.
A ajuns în Hală în urmă cu patru ani, într-o perioadă complicată pentru tot ceea ce înseamnă comerț și HoReCa. Era plină pandemie, dar Bogdan s-a decis să își deschidă această mică afacere. Toată viața a lucrat în piscicultură, așa că știe foarte bine cum să aleagă o marfă bună pentru clienții lui. Până când a ajuns „antreprenor de Obor”, Bogdan Cartof a administrat o baltă de pește în județul Călărași.
Dar s-a decis să devină din producător comerciant. A investit 20.000 de euro în amenajarea spațiului unde vinde astăzi și a dat drumul la treabă. A devenit repede cunoscut datorită priceperii în tranșarea peștelui.
Clientul fidel cu tranșare pricepută se ține
„Majoritatea oamenilor vor peștele tranșat și fără oase. Îl iau pentru grătar sau pentru a-l face la cuptor. Noi ne pricepem foarte bine la asta și ne-am învățat și angajații. Așa că ne-am câștigat repede clienți fideli”, îmi explică micul antreprenor.
Aduce pește de la bălțile din jurul Bucureștiului, din Delta Dunării, dar și din Grecia. Cu elenii spune că este simplu, marfa vine bine ambalată și conformă.
Dar ce înseamnă conformă? „Peștele are un termen de valabilitate de cinci zile din momentul în care este prerăcit. Dacă nu se face această procedură, se strică foarte repede. Grecii fac ei acest proces, dar pentru marfa din jurul Bucureștiului mă duc cu mașina mea de gheață să fac procesul. Într-un bazin se pune o compoziție care conține 70% gheață și 30% apă. În această soluție să bagă peștele pentru a fi prerăcit și a putea merge la vânzare”, îmi explică Bogdan.
Are trei surse de clienți. Cei care cumpără direct de la tarabă, restaurante din zonă și comenzile. Ce înseamnă comenzile? „Sunt cantitățile pe care le livrăm către alți comercianți. La comenzi vindem între 500 de kilograme și o tonă lunar. În ceea ce privește vânzările directe, clienți la tarabă și restaurante, acolo vindem între trei și patru tone lunar”, spune antreprenorul.
Perioadele de post, mană cerească
Lunile de vară spune că sunt slabe, dă direct cam trei tone lunar. Cele mai bune perioade sunt Postul Crăciunului și cel al Paștelui. Atunci vinde direct cam patru tone lunar și o tonă la comenzi. În total cinci tone în lunile bune și cam 3,5 tone în cele mai slabe.
Și, cum îi stă bine oricărui comerciant din țara asta, Bogdan nu pare optimist pentru viitor. „Nu cred că mă voi extinde, pentru că asta ar însemna să cresc numărul de angajați și nu cred că îmi permit în perioadele mai slabe. Așa îi am doar pe cei doi, care sunt foarte buni, și noi, din familie. Pe lângă soția și tatăl meu, mă mai ajută și un văr să țin aceste tarabe”, spune micul antreprenor.
Datele de la Registrul Comerțului par să contrazică pesimismul lui Bogdan Cartof. Firma a început în 2020 în Hala Obor, cu o cifră de afaceri de 272.000 de lei în primul an, iar în 2023 a sărit de un milion de lei vânzări anuale. Adică, aproximativ 84.000 de lei lunar. Conform datelor oficiale, firma familiei nu a obținut profit în ultimii ani.
Prețuri la pește proaspăt
Pentru încheiere, vă las câteva prețuri de la cele două standuri ale lui Bogdan Cartof. Să știți cu câți bani să plecați de acasă prin căldura asta. Un kilogram de șalău costă 49 de lei, rondelele de crap de Dunăre costă 44 de lei kilogramul, crapul întreg costă 28-29 de lei kilogramul, fileul de crap este 49 de lei kilogramul, pentru un kilogram de somn trebuie să scoateți din buzunar 34 de lei, iar pentru novac între 14 și 16 lei.
Lista de produse este mult mai lungă, dar vă las plăcerea să explorați. Dacă ajungeți după-amiază, aveți toate șansele ca în zona de pește din Hală să aveți și o muzică ambientală numai bună pentru un grătar. Asta ca să intrați direct în atmosfera de relaxare cu familia.
Istoria seriei „Antreprenor de Obor”
Această serie a pornit după ce am descoperit mici povești despre acești oameni pe pagina de Facebook a Halei Obor. Cei care administrează pagina par și atrași de grătare făcute cu produse din Hală. Asta dacă e se ne luăm după cât de des apar acest gen de postări. Cine știe, poate s-au molipsit de la muzica ambientală din zona de pește.
Primul personaj personaj prezentat în această serie este Gavrilă Creța, un ardelean care face curele din piele cu nevasta la Bistrița și vine săptămânal în Hală pentru a le vinde. Din asta se întreține. Povestea lui o puteți citi aici.